Nyutgåva av Mein Kampf planeras i Tyskland

Publicerad 2012-04-26 10:09

Delstaten Bayern som äger alla rättigheter till Hitlers bok Mein Kampf planerar att ge ut en specialutgåva av boken. Staten har sedan andra världskrigets slut inte godkänt att boken trycks. 2015 blir dock rättigheterna till Mein Kampf fria.

I Tyskland finns farhågor att nazister kommer trycka Mein Kampf så fort delstaten Bayern förlorar rättigheterna till boken. Därför kommer boken släppas med kommentarer från historiker som bemöter Hitlers argument. Även en version för skolor kommer att tryckas.

Bayerns finansminister Markus Söder säger att när statens rättigheter för boken försvinner finns en risk att Mein Kampf når många unga personer.

– Det är viktigt att understryka vilken global katastrof Hitlers farliga sätt att tänka på lett till säger Söder.

Även en engelsk version av boken planeras och målsättningen är att boken släpps innan rättigheterna går ut.

Delstaten Bayern har inte tillåtit att boken tryckts i Tyskland sedan andra världskriget. Initiativet att publicera boken med kommentarer välkomnas av det judiska Centralrådet i Tyskland. Dieter Graumann säger att om boken ska ges ut så föredrar han att den ges ut med kompetenta kommentarer från bayerska myndigheter, snarare än att profitörer försöker tjäna pengar på den med hjälp av nazister, rapporterar TV4.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.