SD i Dalarna och Västmanland kokar av missnöje

Publicerad 2012-04-04 17:57

Marie Edenhager intervjuas av SD-television vid SD:s landsdagar i Göteborg november 2010, där hon även invaldes i partistyrelsen. Foto Expo.

På förra helgens distriktsårsmöte i SD-Dalarna/Västmanland lämnade kommunpolitikern och partiordförande Sven-Olov Karlsson partiet i protest mot distriktsordförande Marie Edenhager. Även Avestas två representanter lämnade
mötet av samma skäl.

Sverigedemokraternas distrikt i Dalarna/Västmanland har kantats av konflikter ända sedan Marie Edenhager tillsattes som distriktsordförande 2010. Distriktet har haft flest uteslutningar och avhopp av alla partiets distrikt. Efter valet 2010 har tio kommunpolitiker lämnat Sverigedemokraterna eller uteslutits. Edenhager har anklagats för toppstyrning, svågerpolitik och för inkompetens. Årsmötet slutade med att Hedemoras kommunpolitiker Sven-Olov Karlsson lämnade partiet och representanter från Avesta lämnade mötet i protest.

– Jag frågade varför vi inte får något ekonomiskt stöd från distriktet. Vi fick inga svar av Edenhager, det var som att prata med en vägg, så vi lämnade mötet, säger Sten-Leo Markus.

Sten-Leo Markus har varit kassör i Avestas kommunförening. Ordförande för kommunföreningen Lars Eriksson, som även han lämnade mötet, protesterade över att de varken fått någon årsrapport eller dagordning inför mötet.

– Edenhager sa att vår kommunförening i Avesta har upplösts och att vi därför inte hade rätt till några dokument. Men som medlem har jag rätt till dem, säger Eriksson.

Lars Eriksson räknar nu med att bli utesluten ur Sverigedemokraterna. Alla som kritiserar Edenhager blir det, säger han till Expo.se.

Tidigare har Expo.se rapporterat om att Björn Söder upplöste Avestas kommunförening och krävde att kommunen skulle betala ut det lokala partistödet direkt till distriktet. Något som kommunen motsatt sig. I Avesta har hittills tre kommunpolitiker uteslutits efter valet 2010.

Sverigedemokraterna i Avesta är inte ensamma om missnöje med sin distriktsordförande. I Hedemora lämnade partiets ordförande och ledamoten i kommunfullmäktige Sven-Olov Karlsson partiet. Karlsson blir politisk vilde. Hans kritik rör främst att hans lokalavdelning inte fått något ekonomiskt stöd från partidistriktet.

Inför distriktsårsmötet undertecknades ett protestbrev av både uteslutna och medlemmar i partiet där Marie Edenhager får skarp kritik, bland annat anklagas hon för att gynna sig själv . Flera medlemmar som Expo.se varit kontakt med vittnar om ett missnöje i distriktet. Något som retat upp många är att Edenhager gett sin dotter en avlönad tjänst som politisksekreterare åt Sverigedemokraterna i Dalarnas landsting. Själv sitter Marie Edenhager i flera olika nämnder i kommunen.

Trots alla avhopp och konflikter i Marie Edenhagers distrikt blev hon invald i Sverigedemokraternas partistyrelse. Där är hon ledamot i medlemsutskottet och har inflytande över uteslutningsärenden.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder har svarat på kritiken som riktats mot Edenhager i ett internmejl som Expressen tagit del av. Svaret på kritiken är fler uteslutningar.

”De sverigedemokrater som undertecknar skrivelser och samarbetar med uteslutna fd partimedlemmar uppmanas att omedelbart självmant lämna partiet.” och ”Jag och många med mig betackar oss också från fortsatta skrivelser från missnöjda uteslutna fd medlemmar.”, skriver Björn Söder.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.