Uppmaning till hängning inte olaga hot | Expo.se

Uppmaning till hängning inte olaga hot

Publicerad 2012-04-27 16:08

En 16 åring som åtalats för att ha hotat en kommunpolitiker på Facebook frias av Faluns tingsrätt. Tingsrätten menar att det inte är möjligt att bevisa att 16-åringen uppmanade till våld mot politikern.

16-åringen åtalades för att på Facebook ha skrivit. ”Häng Daniel Riazar”, ett inlägg som han nekar till att han skrivit. Ett annat inlägg som han åtalades för är ”Daniel Riazat hit och dit han är snart borta”, medger 16-åringen att han skrivit.

Daniel Riazat är en kommunpolitiker i Falun för Vänsterpartiet.

Trots att tingsrätten anser att 16-åringen skrivit båda kommentarerna fastslår den att det inte är möjligt att bevisa att hans uppsåt var att framkalla allvarlig fruktan för Daniel Riazat eller att ha uppmanat till våld.

Eftersom Daniel Riazat är politiker skulle ”Häng Daniel Riazar” kunnat syfta på att hänga ut Daniel Riazat i medier, menar tingsrätten. ”Daniel Riazat hit och dit han är snart borta” kan tolkas som en uppfattning eller ett önskemål om att Riazat försvinner från politiken, står det i domen. Därmed frias 16-åringen från det åtalet.

16-åringen uppgav att han skrivit om Riazat på Facebook med anledning av attacken från nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen, SMR, förra året. Daniel Riazat deltog på ett antirasistiskt möte i Ludvika då aktivister från SMR attackerade mötet. I attacken misshandlades Daniel Riazat och en förundersökning pågår mot aktivister från SMR. 16-åringen uppgav i rättegången att han har samma åsikter som de som genomförde attacken, och att han varit sur över Riazats uttalanden i medier.

Den åtalade dömdes dock till ungdomsvård för att ha slagit en vakt i magen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons