Breivik nöjd med rättegången

Publicerad 2012-05-24 17:26

Anders Behring Breivik fick under torsdagseftermiddagen uttala sig under rättegången. Han sa att han inte planerade att överklaga om han anses frisk och att hans mål med rättegången varit att belysa sina ideologiska motiv. Under dagen hördes också fem överlevande från Utøya, bland andra Mohamad Hadi Hamed som förlorade en arm och ett ben till följd av Breiviks skott.

Breivik sa i rätten att han anser att hans mål med rättegången såhär långt har uppfyllts. Han hade dock hoppats på att förhöret med honom och hans egen förklaring skulle tv-sändas, för att på så sätt sprida förståelse för sin ideologi. Breivik tycker dock att manifestet fått tillräckligt stor spridning och att hans tankar har nått fram.

Tidigare under rättegången har Breivik sagt att han är rädd för att förklaras psykiskt sjuk. Idag sa han att han inte kommer överklaga om han förklaras frisk.

Åklagaren Svein Holden kommenterade Breiviks utspel med att rätten inte kommer fästa stor vikt vid det, samt att man inte kommer låta sig påverkas av den tilltalades önskan.

Tidigare under dagen hördes fem vittnen som överlevde attacken den 22 juli på Utøya. En av dem var Mohamad Hadi Hamed. Han blev först skjuten i ena armen och ena benet. Efter det försökte han spela död, men andades tungt på grund av skadorna. Breivik förstod att han var vid liv.

– Jag hörde ljuden av hans skor när han kom tillbaka och sen stod han vid min sida. Då sköt han mig i magen, berättade Hamed.

Det nästa Hamed minns är när han han vaknar upp ur koma, två månader senare. Då hade läkarna varit tvungna att amputera hans vänstra arm och ben, idag sitter han i rullstol.

– Jag kan inte säga att jag har det bra idag. Men jag har börjat att kunna stå på egen hand och resa mig själv. Det har varit svårt att komma tillbaka till livet, säger Hamed.

För att ta sig vidare har Hamed satt upp mål, ett av dessa var att klara av mötet med Breivik i rätten. Mot slutet av sitt vittnesförhör konstaterade Hamed att han uppnått det målet.

– Jag tänker på var gärningsmannen befinner sig och var jag befinner mig. Jag lever ett bättre liv.

Rättegången fortsätter imorgon med ytterligare vittnesförhör.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.