Engelska landslaget besöker Auschwitz

Publicerad 2012-05-30 10:27

Det engelska landslaget kommer besöka koncentrations- och förintelselägren Auschwitz-Birkenau innan deras öppningsmatch mot Polen. Detta görs som en del av ett större utbildningsprogram riktat mot alla gymnasieskolor och universitet i England.

Den elfte juni spelar England sin första match i fotbolls-EM, mot Frankrike. Några dagar innan kommer spelare ur det engelska landslaget att besöka två av andra världskrigets koncentrations- och förintelseläger, Auschwitz I och Birkenau. Vissa spelare kommer även besöka Oskar Schindlers fabrik i Krakow, det skriver det brittiska fotbollsförbundet.

En styrelsemedlem för det brittiska fotbollsförbundet, David Berstein, förklarar varför samarbetet är viktigt.

– Det här utbildningssamarbetet bidrar till det viktiga arbetet att utbilda framtida generationer om hemskheterna under förintelsen. Fotbollens roll är att väcka intresse och engagera ungdomar.

Besöken anordnas i samarbete mellan det engelska fotbollsförbundet och The Holocaust Educational Trust, en brittisk organisation med målet att utbilda ungdomar om Förintelsen. Samarbetet är en del av ett större åtagande. Efter besöken kommer utbildningsmaterial riktat mot ungdomar att sättas ihop. Spelare ur det engelska landslaget kommer att medverka och ska förklara varför de tycker det är viktigt att lära sig om historien och varför kampen mot fördomar är viktig.

Innan laget reser till Polska Krakow, där de har sitt basläger, kommer två överlevande från Förintelsen att föreläsa för dem, Zigi Shipper och Ben Helfgott.

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.