Försvaret: inget binder Mangs till skjutningarna | Expo.se

Försvaret: inget binder Mangs till skjutningarna

Publicerad 2012-05-14 09:14

På måndagen åtalas Peter Mangs som misstänks för flera skjutningar och tre mord. Foto Polisen.

(UPPDATERAD) Rättegången mot den misstänkte serieskytten Peter Mangs i Malmö inleddes på måndagen. Bakom pansardörrar och under kraftig bevakning av polis och vaktstyrka står han nu åtalad på 21 punkter, varav tre mord.

Vad som beskrivits som Malmö stads största rättegång någonsin tar idag sin början. Under ett massivt medieuppbåd en kraftig polisbevakning tar serieskytten Peter Mangs plats i en tungt barrikaderad rättssal i tingsrätten. Efter ett och ett halvt år i häkte ställs Mangs inför rätta på sammanlagt 21 åtalspunkter därav tre mord och tolv mordförsök. Serieskytten åtalas även för bland annat skadegörelse, olaga hot och grovt övergrepp i rättssak. Blir han fälld är det sannolikt att han döms till livstids fängelse.

Endast ett fåtal journalister och anhöriga har fått tillåtelse att närvara i salen. För att undvika en liknande situation som när massmördaren Anders Behring Breivik under sin rättegång i fredags fick en sko kastad på sig har åhörarna placerats bakom en skottsäker glasbarriär. Mangs som varit en flitig läsare av Nationaldemokraternas tidning Nationell idag samt uttryckt sina sympatier med den tidigare serieskytten John Ausonius, även kallad lasermannen, har även blivit hyllad av Breivik.

Åklagare presenterar bevis

Serieskytten Mangs nekar under rättegången till samtliga åtalspunkter med undantag för två fall av skadegörelse. I en husrannsakan har polisen dock bland annat hittat samma pistol som använts i flera av morden eller mordförsöken.

Peter Mangs, var klädd i en vit skjorta och ändrade ständigt sittställning under förmiddagen. Han erkände att han använt en pistol av modell glock 19-22 vid skadegörelsen av två skyltar i Malmö vid två tillfällen 2010, samtidigt förnekar han inblandning i samtliga andra åtalspunkter. Vid alla fall av mord och mordförsök bland åtalspunkterna då skjutvapen använts har polisen hittat patroner och kulor tillhörande en likadan pistol som den som använts mot skyltarna. Mangs uppgav under förhandlingarna att han tänker betala den kompensation för de skadade skyltarna som de berörda företagen krävt.

Ett inspelat telefonsamtal med polisen spelades också upp i rättssalen. Det målar upp en bild av hur en lugn men förvirrad Mangs greps i sin bostad. Under samtalet ställer han sig undrande till varför de ringer och varför det står poliser utanför hans dörr. I trapphuset stod cirka fem poliser och Mangs uppmanades att gå ut med händerna över huvudet. I den husrannsakan som följde efter gripandet hittade polisen ett stort antal saker som kan knytas till dåden. I Mangs enligt polisen mycket välordnade hem
hittades bland annat en skyddsväst som Mangs själv kallat
”stridsvästen” samt en tårgaspistol med flera patroner. I skyddsvästens övre parti satt serieskyttens avlidna systers födelsebricka. I ett sovrum fann polisen hemmagjorda hylsfångare av läder och en väska med ett laddat vapen med ljuddämpare. Vapnet har avfyrats i sammanhang med ett
mordförsök på Lönngatan i Malmö 2010. Polisen hittades även två listor med busshållplatser och gator i vars närhet det förekommit skjutningar. I ett skåp i köket låg även glock-pistolen och flera burkar och askar ammunition.

I övrigt hittades nyckeln till en i 66-åring som 2003 mördades i sitt hem. På väggarna satt åtskilliga affischer och bilder med bland annat uppmaningen ”act on instinct” samt utdrag ur ett tal av den amerikanske presidenten John F Kennedy i vilket en slags yttre fiende beskrivs.

Försvaret: Mangs är inte rasist

Det finns inget som binder Mangs till något av brotten förutom de han har erkänt. Det hävdade försvaret minuterna innan dagens session var över. Inga fingeravtryck, inget motiv och inget DNA. Han har inte heller någon slags relation till något av offren, förutom med sin vän som han hotade. Mangs är inte heller, enligt sitt försvar i rätten, rasist.

– Peter Mangs är inte rasist, är inte mot andra kulturer och sympatiserar inte med någon med sådana åsikter, sa Peter Mangs försvarsadvokat.

Försvaret menade även att Mangs samlat information i alla källor han kan komma åt. När han erkänt vissa brott eller sagt särskilda saker har han medvetet uttryckt sig provocerande för att studera den andres reaktion. Han har alltså bedrivit en slags beteendevetenskap. Mangs har även agerat och uttryckt sig på ett visst sätt inför läkare och sjukhuspersonal för att bli sjukskriven. Deras diagnos är därför enligt försvarets linje felaktig.

Psykologer och andra som arbetat med den misstänkte serieskytten kommer att höras vid ett senare tillfälle.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons