Israelisk politiker liknade flyktingar vid cancer | Expo.se

Annons

Israelisk politiker liknade flyktingar vid cancer

Publicerad 2012-05-28 12:30

I förra veckan hamnade den israeliska parlamentsledamoten Miri Regev i blåsväder efter att ha kallat flyktingar från Afrika för en cancer i det israeliska samhället.

Miri Regev, som sitter i Knesset för regeringspartiet Likud, uttalade sig om flyktingarna i samband med en våldsam demonstration som hölls i Tel Aviv i förra veckan. Demonstranterna protesterade mot hög kriminalitet i bostadsområdet Tel Aviv Södra där många flyktingar bor. Regev sa på demonstrationen att ”Sudaneser är en cancer i vår kropp”. Många av flyktingarna kommer från just Sudan, det skriver israeliska Haaretz.

Uttalandet rapporteras ha uppviglat demonstranterna, de ska ha attackerat förbipasserande afrikanska personer och vandaliserat affärer som sålt afrikanska produkter. Regev fördömde våldet, men sa att hon förstod ilskan hos de boende i området.

Igår bad Miri Regev om ursäkt i israeliska medier, hon bad om ursäkt för sitt uttalande men riktade inte ursäkten till sudaneserna. Hon sa att hon med uttalandet menade att flyktingarbetare sprider sig i Israel på samma sätt som cancer gör i kroppen.

– Jag ber om ursäkt och menade verkligen inte att såra människor som överlevt Förintelsen eller cancerpatienter.

Premiärminister Benjamin Netanyahu uttalade sig också efter demonstrationen. Han sa att Knesset skulle ta tag i frågan om flyktingarna, som han betecknade som infiltratörer. Han pratade också om det stängsel som ska resas utefter gränsen mot Egypten.

– Stängslet ska färdigställas inom två månader och snart ska vi börja skicka tillbaka infiltratörer till deras hemländer.

Bakgrunden till stängslet uppförande är att det ska fungera som ett hinder för alla de personer som illegalt försöker ta sig in i Israel. Men en oro för den politiska utvecklingen i Egypten sägs också vara en anledning, det rapporterar Washington Post.

Tidigare i maj greps en man för att ha kastat en brandbomb mot en flyktingförläggningen i Tel Aviv Södra.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons