Nazistparti in i grekiska parlamentet

Publicerad 2012-05-07 11:28

Under söndagen blev det klart att Grekland får ett nazistisk parti i sitt parlament. Partiet Gyllene gryning fick cirka sju procent av rösterna och får därmed 21 av totalt 300 platser i parlamentet.

Att partiet kom in i parlamentet är inte överraskande sett i ljuset av att de haft opinionssiffror på fyra till fem procent under stora delar av 2012. Tre procent krävs för att ett parti ska kunna få mandat i det grekiska parlamentet.

Gyllen gryning har kritiserats för dess främlingsfientliga politik, men också för att medlemmar utfört misshandlingsräder i invandrartäta bostadsområden och för att de använder sig av nazistiska symboler och gester.

Den brittiska antirasistiska organisationen Hope not hate skriver på sin hemsida att Greklands parlament nu fått in ett parti som representerar de mest våldsamma, rasistiska och antisemitiska grupperingarna i Europa.

Det högerpopulistiska partiet Folklig ortodox samling, LAOS, gick det det sämre för. Partiet förlorade alla sina 15 mandat, totalt fick de 2,9 procent av de grekiska rösterna. Partiet anses inte vara lika extremt som Gyllene gryning. LAOS har tidigare uppmärksammats för att medlemmar gjort rasistiska och antisemitiska uttalanden.

I övrigt blev det grekiska valet ett kvitto på det stora missnöje som funnits mot den styrande koalitionspartierna, socialdemokratiska Pasok och högerpartiet Ny Demokrati. Pasok tappade mest och gick från 43 till 13 procents väljarstöd. Vänsterkoalitionen Syriza lyckades bäst i valet och gick från 4,6 till 16,7 procent.

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.