Radioprofils uttalande om serber upprör | Expo.se

Annons

Radioprofils uttalande om serber upprör

Publicerad 2012-05-02 16:07

Förra veckan JK-anmäldes radioprofilen Gert Fylking efter att ha jämfört serber med terroristen Anders Behring Breivik och kallat serber för dumma i huvudet. Fylking har bett om ursäkt för uttalandena och han har stängts av från sitt jobb.

Det var i förra veckan som flera anmälningar om hets mot folkgrupp lämnades in till JK efter att Gert Fylking i direktsändning sagt:

”Världen är full utav sådana här Breivikar, vi har fått tag på många andra också, vi har fått tag på de här serberna som betedde sig som jävla svin, som hade ihjäl flera hundratusentals människor och jagade flera miljoner på flykt, de har vi fått tag på. Men tror du att dem döms av serber? Nej! Serberna hyllar dem som hjältar! Vilka är då psykopater? Är det den större delen av den serbiska befolkningen som är dumma i huvudet? Eller är de bara de här människorna som nu är dömda för krigsförbrytelser som är dumma i huvudet?”

Uttalandet ledde till att hans arbetsgivare MTG har förbjudit Gert Fylking att tala i radion på obestämd tid. Till Dagens Nyheter har Gert Fylking sagt han tyckte att det var rätt av MTG att stänga av honom. Han säger att det han sa var fel. På Radio 1 hemsida skriver han att ”uttalandena skedde i direktsändning och utan någon föregående eftertanke från min sida. Jag insåg genast att mitt uttalande blev fel, men när det är direktsändning finns det ingen återvändo”.

Nikola Janic som är ordförande för det Serbiska riksförbundet köper inte den ursäkten. Han är tacksam över att MTG stängt av Fylking men säger till DN att om Fylking direkt insett att han gjort fel, så kunde han rätta till sitt uttalande, men det gjorde han inte.

Spasoje Marjanovic, ordförande för föreningen Justitia Pax Veritas som JK-anmält Gert Fylking säger till Expo.se att händelsen har uppmärksammats internationellt och att många serber tagit illa vid sig.

– Jämför man en folkgrupp med Breivik då kriminaliserar man den folkgruppen. Uttalandet från Fylking är så slentrianmässigt så att det inte går att bemöta. Väldigt många har blivit sårade, andra har blivit arga säger Marjanovic.

Spasoje Marjanovic tillägger att Gert Fylkings uttalande bidrar till att det blir rumsrent med fördomar mot serber. Man breivikiserar serber och det leder till segregation, säger han.

JK-behandlar fortfarande ärendet. Förutom Spasoje Marjanovic har bland andra socialdemokraten Krister Kronlid JK-anmält Fylking.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons