Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det finns inga sådana aktiviteter planerade och tidsschemat är för pressat för att hinna få in något sådant nu, säger Hans Hultman som är presschef för det svenska herrlandslaget.

Hultman har dock informerat landslagsspelarna om läget i landet, vad som är aktuellt och vad som är värt att tänka på. Det görs inför varje bortamatch. Inför EM har Hultman bland annat tagit upp högerextremism i Polen och Ukraina.

– Jag har arbetat sedan vi blev klara för mästerskapet med att hänga med i nyhetsflödet kring Ukraina. Främst har jag koncentrerat mig på det allmänpolitiska läget, det är först den senaste veckan det här med rasismen har blivit aktuellt. Vi vet om högerextremismen, men har inte vidtagit några speciella åtgärder, säger Hans Hultman.

I det engelska landslaget gick Sol Campbell ut i en BBC-dokumentär och bad supportrar att tänka efter en extra gång innan de åkte till Ukraina och Polen, på grund av rasismen. Två andra spelare kommer inte ta med sina familjer till gruppspelet på grund av rädsla för att de ska utsättas för rasistiska attacker. Några sådana tankegångar finns inte i det svenska landslaget enligt Hans Hultman.

– Det finns ingen som gjort några liknande åtgärder, det finns ingen som har uttryckt den typen av oro, säger Hans Hultman.

Inom det svenska fotbollsförbundet finns ett utvecklat samarbete med Camp Sweden och supportrar. Camp Sweden informerar, precis som landslaget, allmänt om vad som kan vara bra att tänka på när man kommer till landet.

– Det kan till exempel vara vilka delar av en matchstad man ska undvika på natten, precis som i vilken stad som helst, säger Hans Hultman.