Svenska landslaget förbereder sig som vanligt | Expo.se

Annons

Svenska landslaget förbereder sig som vanligt

Publicerad 2012-05-30 13:07

(2012-05-30) Det engelska fotbollslandslaget kommer under sin EM-vistelse i Polen att besöka koncentrationsläger, som en del av ett utbildningsprogram riktat mot ungdomar. För det svenska landslaget finns inga sådana planer.

– Det finns inga sådana aktiviteter planerade och tidsschemat är för pressat för att hinna få in något sådant nu, säger Hans Hultman som är presschef för det svenska herrlandslaget.

Hultman har dock informerat landslagsspelarna om läget i landet, vad som är aktuellt och vad som är värt att tänka på. Det görs inför varje bortamatch. Inför EM har Hultman bland annat tagit upp högerextremism i Polen och Ukraina.

– Jag har arbetat sedan vi blev klara för mästerskapet med att hänga med i nyhetsflödet kring Ukraina. Främst har jag koncentrerat mig på det allmänpolitiska läget, det är först den senaste veckan det här med rasismen har blivit aktuellt. Vi vet om högerextremismen, men har inte vidtagit några speciella åtgärder, säger Hans Hultman.

I det engelska landslaget gick Sol Campbell ut i en BBC-dokumentär och bad supportrar att tänka efter en extra gång innan de åkte till Ukraina och Polen, på grund av rasismen. Två andra spelare kommer inte ta med sina familjer till gruppspelet på grund av rädsla för att de ska utsättas för rasistiska attacker. Några sådana tankegångar finns inte i det svenska landslaget enligt Hans Hultman.

– Det finns ingen som gjort några liknande åtgärder, det finns ingen som har uttryckt den typen av oro, säger Hans Hultman.

Inom det svenska fotbollsförbundet finns ett utvecklat samarbete med Camp Sweden och supportrar. Camp Sweden informerar, precis som landslaget, allmänt om vad som kan vara bra att tänka på när man kommer till landet.

– Det kan till exempel vara vilka delar av en matchstad man ska undvika på natten, precis som i vilken stad som helst, säger Hans Hultman.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons