Åkesson kritisk till nationaldagsfirandet

Publicerad 2012-06-13 15:11

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg möttes för första gången i en partiledardebatt på onsdagen. Foto Expo

Jimmie Åkesson (SD) hade under onsdagens partiledardebatt nationaldagen i fokus. Svenskarna ber om ursäkt för sin existens, menade han. Hur nationaldagen bör firas hade han dock inget svar på.

Jimmie Åkesson delade upp sitt anförande i två delar. I den första räknade han upp punkter där regeringen inte lyckats driva igenom sin politik. Han erbjöd även samarbete med regeringen när det gäller kriminalpolitiken.

Den andra och största delen av talet ägnade Åkesson åt missnöje över hur den svenska nationaldagen firas. Han var besviken på hur den firades på Skansen, en gammal svensk tradition som blivit politiserad, menade han.

– Det är bara en okritisk hyllning till det moderna Sverige som lyfts fram. Det splittrade, segregerande och förfallande moderna Sverige.

Det är inte tillåtet att fira något som betyder något och som kan skapa nationalkänsla, fortsatte Åkesson som även påstod att Sverige ägnar sig åt självförakt året om.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund kallade Åkessons anförande för obegripligt. Hägglund ifrågasatte Åkessons påstående att det inte skulle vara tillåtet att fira nationaldagen och lyfte fram att den firats i hela Sverige och att TV sände firandet på Skansen. Att en anledning till att nationaldagen firas den 6 juni är att det är årsdagen då Gustav Wasa valdes till kung är något Åkesson menar har glömts bort.

– Vi glömmer ofta bort vad tidigare generationer svenskar har gjort. Vi lyfter inte fram Gustav Wasa som var riksbyggare, det är bortglömt. Det är inte det man hyllar. Varför firas det så ängsligt, kan vi inte lyfta politiken, innan splittringspolitiken, hävdade Åkesson.

När Åkesson efter debatten fick frågan av Expo.se hur han då vill fira nationaldagen hade han svårt att besvara frågan:

- Det är tillåtet att fira nationaldagen, men det finns en ängslighet och ett självförakt som ligger till grund till att man inte vågar fira den fullt ut och det blir inget engagemang eller entusiasm, sade Åkesson till Expo.se.

Hur ska man då fira nationaldagen fullt ut?

- Jag tycker att man ska få hylla sådant som varit bra med Sverige också tidigare och inte bara de här splittringsåren de senaste 40-åren.

Har du något exempel på hur den ska firas då?

- Att man inte okritiskt hyllar detta splittrade sönderfallande samhället, ansåg Åkesson.

De övriga partiledarna fokuserade partiledardebatten på finanskrisen, skolan och arbetslösheten.

Riksdagen gör nu sommaruppehåll och nästa politiska sammandragning är att vänta i Almedalen i början av juli.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.