Annons

Counterjihad-rörelsen samlas i Stockholm

Publicerad 2012-06-12 16:34

Dansken Anders Gravers Pedersen som representerar Stop islamisation of Europe ska tala på mötet. Foto David Lagerlöf.

Kärnan av den internationella counterjihad-rörelsen planerar att demonstrera i Stockholm i augusti. Det meddelades på tisdagen i ett pressmeddelande.

Demonstrationen beskrivs som det första världsomspännande counterjihad-mötet. I ett pressmeddelande, som släpptes på tisdagen, uppges att organisationerna Stop Islamization of Nations, SION, Stop Islamization of America, SIOA, Stop islamisation of Europe, SIOE, och English Defence League ska delta tillsammans med andra ”allierade” organisationer som ännu inte har namngivits.

Ledargestalterna inom rörelsen ska tala på mötet. Pamela Geller, SION, och hennes högra hand Robert Spencer är de mest framträdande talarna. Även English Defence Leagues ledare Tommy Robinson står på talarlistan.

Pamela Geller och Robert Spencer har flera gånger tidigare organiserat stora demonstrationer i New York i samband med minnesdagen av den elfte september. På dessa möten har även representanter för English Defence Leauge deltagit. Tommy Robinson har dock nekats tillträde till USA på grund av sitt kriminella förflutna.

Demonstrationen i Stockholm är den första som Pamela Geller anordnar i Europa. Att demonstrationen läggs i Stockholm uppges i pressmeddelandet bero på Taimour Abdulwhahab självmordsbombning.

Att det blev just Stockholm kan ha berott på samarbetet mellan EDL och British Freedom party. På ett strategi möte i maj mellan EDL och British Freedom Party planerade partiledningen att resa till Stockholm för att på Luton-bornas vägnar lämna en officiell ursäkt för att Abdulwahab, enligt dem hade radikaliserats i Luton. EDL samarbetar tätt med British Freedom Party och Tommy Robinson har utsetts till vice partiledare.

Tidigare har English Defence League anordnat en europeisk counterjihad-demonstration i Århus för de olika Defence Leagues från flera länder.

Läs Expos rapport om Counterjihad-rörelsen här


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Ämnen

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons