Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Expertvittnen menar att Breivik inte är psykotisk

Publicerad 2012-06-11 18:53

(2012-06-11) På måndagen vittnade flera expertvittnen som försvaret kallat in. Samtliga menade att Anders Behring Breivik var tillräckligt frisk när han begick sitt terrordåd för att dömas till fängelse.

Maria Sigurjonsdottir, ledde ett team på 17 personer som observerade Anders Behring Breivik på Ila fängelset i tre veckor. Hon uppgav i rätten att 16 av de 17 i teamet menar att Anders Behring Breivik är tillräknelig.

– Den sista var osäker på om det fanns tecken på psykoser, sa hon

Sigurjonsdottir sa även att hon inte tror det varit möjligt för Breivik att dölja en psykos i tre veckor.

Överläkaren Arnhild Flikke som träffat Breivik totalt i 21 timmar säger han inte vid något tillfälle bedömde Breivik som psykotisk utan menar att han är tillräknelig.

Även professorn i psykologi, Einar Kringlen, menar att Breivik inte led av Paranoid schizofreni som den första rapporten om Anders Behring Breiviks hälsa konstaterade.

Frågan om Breivik var tillräknelig eller inte är viktig för rättegången eftersom det avgör om Breivik kan dömas till fängelse eller inte. Försvarets linje är att Breivik var tillräknelig.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.