Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Domstolen i Moskva har avslagit en överklagan gällande att tillståndet till en pridefestival nekats i staden. Domstolen beslutade även att inte ta ställning till några nya ansökningar om att få hålla i paraden de närmaste 100 åren, rapporter QX.

Människorättsaktivisten Nikolay Alekseyev som är en ledande hbt-aktivist i Ryssland kommer att överklaga beslutet till högsta instans, får han inte rätt där kommer han gå till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Amnesty International har uppmärksammat situationen för homosexuella i Ryssland och har inlett en kampanj för att en pridefestival ska få hållas i Sankt Petersburg i slutet av juni, rapporterar QX.

Sankt Petersburg har stiftat en kritiserad lag som förbjuder spridandet av "homosexuell propaganda" riktad till barn. Liknande lagar finns i ytterligare tre regioner. Ett lagförslag har även lagts i duman, går den igenom skulle restriktiva hbt-lagar införas i hela landet.

I slutet maj demonstrerade hbt-aktivister i Moskva utanför det ryska parlamentet mot diskriminerande lagar i landet. Demonstrationen attackerades av motdemonstranter och nästan samtliga hbt-aktivister greps. I början av juni avbröts en demonstration i Sankt Petersburg.

Ämnen i artikeln