Serbisk organisation förbjuds

Publicerad 2012-06-15 10:15

Serbien förbjuder den högerextrema organisationen Obraz som gjort sig ökända för att attackera homosexuella. För ett par månader dömdes ledaren för organisationen till fängelse.

I februari dömdes Obraz ledare, Mladen Obradovic, till tio månaders fängelse för att de attackerade pridefestivalen 2009 i Belgrad. Attacken ledde till att den fick ställas in. Tidigare har Obradovic dömts till två års fängelse, för att ha organiserat en attack 2010, också den mot en Pridefestival. I veckan meddelade Högsta domstolen att partiet förbjuds eftersom det hetsar till ”rasistiskt, nationellt och religiöst hat”, rapporterar Necn.com.

Obraz är ökända för att ge sig på homosexuella, västerlänningar och liberaler. Under en protest 2008 mot mot västs erkännande av Kosovo tände de eld på den amerikanska ambassaden.

Serbien har lovat att försvara homosexuellas rättigheter, vilket krävs för att de ska få komma med i EU. Homosexuella i Serbien utsätts ofta för attacker och hot, framför allt när de försöker att organisera sig.

Ämnen

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!