Svenska terrorister döms till långa fängelsestraff

Publicerad 2012-06-05 10:41

Fyra män från Sverige dömdes på måndagen till tolv års fängelse för att ha planerat en terrorattack mot den danska tidningen Jyllands-Posten. I videoinspelningar säger männen att de planerade att döda så många som möjligt.

Det var i slutet av december 2010 som Sahbi Zalouti, Mounir Dhari, Munir Awad och Omad Abdalla planerade att attackera den danska tidningen Jyllands-Posten. Alla förutom Dhari är svenska medborgare. Dhari har dock bott i Sverige sedan 1993, skriver DN. I rättegångsförhandlingarna har det framkommit att männen hade införskaffat en k-pist, en pistol, 122 patroner och 200 buntband. I videoupptagningar från den danska säkerhetspolisens kameraövervakning av männens lägenhet framgår att männen planerade att döda så många som möjligt på Jyllands-Postens redaktion. Motivet för attacken ska enligt åklagaren ha varit att hämnas för Muhammed-karikatyrerna som Jyllands-Posten publicerat.

De fyra männen planerade attacken i Järfälla i Stockholm, hemma hos en av dem, Sahbi Zalouti. Säpo hade dock haft koll på männen efter att Zalouti och gruppens ledare, Mounir Dhari, rest till Pakistan. Säpo monterade ljudinspelningsutrusning i lägenheten.

Den 27 december reste männen till Köpenhamn. I en lägenhet i den danska huvudstaden skulle de sista förberedelserna göras. På vägen till Danmark valde dock Sahbi Zalouti att hoppa av, han ville inte vara med och genomföra attacken längre.

Den 28 december stormade den danska polisen lägenheten i Köpenhamn och de tre terroristerna greps. Zalouti greps i Stockholm och överlämnades till dansk polis.

De fyra männen har under förhör och under rättegången nekat till brott, men dömdes alla för förberedelse till terrorbrott och ska avtjäna tolvåriga fängelsestraff.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här