Annons

Tidigare partiledare döms för hets mot folkgrupp

Publicerad 2012-06-07 16:51

Nils-Eric Hennix aktiv i Svenskarnas parti har dömts för hets mot folkgrupp. Foto Rickard Nilsson/Bildbyrån.

Den före detta partiledaren för Nationaldemokraterna Nils-Eric Hennix fälldes på torsdagen av tingsrätten för hets mot folkgrupp. I ett helt annat mål om tryckfrihetsförordningen dömer Högsta Domstolen till Hennix fördel.

Nils-Eric Hennix var mellan 2005 och 2006 partiledare för Nationaldemokraterna. Nyligen anslöt han sig till Svenskarnas Parti.

För två veckor sedan åtalades Nils Eric Hennix för hets mot folkgrupp. I ett blogginlägg påstod han att det finns skillnader mellan olika rasers intelligens. I blogginlägget skrev han även nedsättande om romer, afrikaner och araber.

Texten som Hennix publicerade hade han tidigare använt sig av i ett tal på ett nazistseminarium.

Nils-Eric Hennix dömdes av tingsrätten på torsdagen för hets mot folkgrupp till villkorlig dom.

På torsdagen meddelade även Högsta domstolen en dom. Där Hennix var målsägande. Norra Skånes tidigare chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk fälldes för att ha röjt honom som källa. 2008 meddelade Hennix tidningen att han var talesperson för ett medborgargarde i Hässleholm, men han gjorde det som en anonym källa. I den första artikeln som Norra Skåne publicerade namngavs inte källan utan Hennix var anonym. Några dagar senare publicerade dock tidningen en artikel under rubriken ”Högerextrem nationalist bakom medborgargardet i Hässleholm”. I den namngavs Hennix och hans kopplingar till Nationaldemokraterna. Karlsson-Bernfalk friades först av tingsrätten, men fälldes av hovrätten. Högsta Domstolen går på hovrättens linje. Det avgörande för domen var inte att tidningen skrev att det fanns en koppling mellan Hennix och medborgargardet, utan att det framgick av artikeln att Hennix varit källan i den tidigare artikeln.

Högsta domstolen fastställer hovrättens dom och Mimmi Karlsson-Bernfalk döms till 80 dagsböter för brott mot tystnadsplikten enligt Tryckfrihetsförordningen.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons