Tunga bevis mot Mangs | Expo.se

Tunga bevis mot Mangs

Publicerad 2012-06-26 18:16

Rättegångsförhandlingen mot den misstänkte seriemördaren Peter Mangs fortsatte på tisdagen med att åklagaren gick igenom mordfall och mordförsök. Mangs advokat frågade ut vapenexperten om de metoder som använts för att koppla Mangs vapen till flera skjutningar.

Peter Mangs advokat Douglas Norking ifrågasatte under dagen de metoder som Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, använt när de kopplat hylsor och kulor till Mangs vapen. Han menade att SKL borde använt sig av starkare mikroskop när de gör sina analyser. Något som vapenexperten Stefan Pettersson inte höll med om.

- Om jag går upp i en förstoring till 60 gånger så får jag inte ut ett dugg mer av det än på 20 gånger, sa Pettersson, rapporterar Sveriges Radio.

I måndags hade Stefan Pettersson beskrivit för rätten hur SKL kan koppla kulor och hylsor till ett visst vapen, när ett skott avlossas så bildas unika spår i kulorna. Douglas Norking frågade Pettersson om han kan hitta sex samstämmiga repor eller linjer på kulorna som har kopplats till Mangs vapen. Amerikanska myndigheter har det som krav för att man skall kunna konstatera att en kula matchar ett visst vapen, förklarade advokaten.

Pettersson visade rätten sex sådana samstämmiga spår på kulorna.

Åklagaren utgår från en teori om att Peter Mangs lagt tomhylsor på brottsplatser från andra vapen än det som använts. Åklagaren frågade Pettersson om det är ett förfarande som han stött på tidigare.

– Jag kan inte säga att det är ofta, men det börjar bli lite mer vanligt. Det händer att det dyker upp sådana här ovidkommande hylsor, svarade Pettersson.

Peter Mangs själv fortsatte att neka till brott. Under delar av rättegångsdagen läste han en bok som han haft med sig. Samtidigt lade vapenexperten från SKL fram tunga bevis mot honom.

Enligt SKL:s definition talar bevisen extremt starkt för att Mangs vapen använts vid flera av de skjutningar som han misstänks ha utfört.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons