Kritik mot ny grekisk parlamentsledamot

Publicerad 2012-07-27 16:13

Judiska samfundet i Grekland upprörs över att en antisemitisk musiker tagit plats i parlamentet. Ett protestbrev har skickats till politiska ledare och presidenten.

Artemios Mathaiopoulos avlade på onsdagen sin ed för att kunna väljas in i det grekiska parlamentet. Han ersatte därmed en avhoppad medlem från det nazistiska partiet Gyllene Gryning.

Mathaiopoulos var tidigare medlem i rockbandet Pogrom, som gjort sig kända för att ha fascistiska och antisemitiska texter, uppger JTA.

Utnämnandet av Mathaiopoulos som parlamentsledamot har fått det judiska samfundet att reagera. I ett brev, som skickades på torsdagen, ber samfundets styrelse president Karolos Papoulias att vidta nödvändiga ”åtgärder för att hålla dem som prisar nazismen utanför huvudfåran av vårt lands politiska och sociala liv.”

Om Mathaiopoulos skriver samfundet:
”Denna kompositör av hattexter som hyllat Auschwitz, kränker minnet av de sex miljoner judar som föll offer för nazismen - varav 65 000 var grekiska judar”.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.