OS-atlet utesluts på grund av rasism

Publicerad 2012-07-26 09:31

Den blir inget OS för den grekiska trestegshopparen Voula Papachistou. Efter att hon uttryckt stöd för ett nazistparti och skrivit nedsättande om afrikanska invandrare har Greklands olympiska kommitté stoppat hennes medverkan.

Grekland olympiska kommitté förklarar sitt beslut med att Voula Papachistou gjort uttalanden som bryter mot de värderingar och idéer som Olympiska spelen står för.

Voula Papachistou har på mikrobloggen Twitter uttryckt stöd för det nazistiska partiet Gyllene Gryning. Hon har dessutom skrivit nedsättande om invandrare från Afrika, rapporterar AP.

Först vägrade Papachistou att ta avstånd från sina kommentarer men efter att hon utsatts för hård kritik från bland annat politiker gick hon ut med ett meddelande på Facebook där hon bad om ursäkt till alla som känt sig kränkta av hennes kommentarer.

Papachistous uttalanden har även lett till att olympiska kommittén beslutat att under OS får de grekiska atleterna endast skriva om saker som är kopplade till spelen.

OS i England skulle ha blivit 23-åriga Papachistou första.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här