Aldrig tidigare har en enmansrörelse fått så mycket uppmärksamhet | Expo.se

Aldrig tidigare har en enmansrörelse fått så mycket uppmärksamhet

Publicerad 2012-08-04 18:34

Swedish Defence Leagues Isak Nygren och Nationaldemokraternas Jimmy Windeskog i samspråk under den antimuslimska manifestationen. Foto: Expo.

Det mediala fokuset på Swedish Defence League visade sig vara missvisande. Organisationens talesperson Isak Nygren var mer eller mindre ensam bland de antimuslimska aktivisterna från en uppsjö länder som hade samlats i Stockholm.

Counterjihadmanifestationen på Norra Bantorget i Stockholm blev ett drygt två timmar långt upprepande av antimuslimsk krigsretorik och hatiska utfall mot politiska motståndare, media och världens muslimer. Ackompanjerade av glada hejarrop från tillresta sympatisörer från mestadels Norge och England och motdemonstranters vuvuzelor tjutandes i bakgrunden slog de internationella gästerna fast att det både pågår ett krig mellan västvärlden och islam och ett krig mellan counterjihadrörelsen och media. Den antimuslimska fixstjärnan Pamela Geller lade stor vikt vid det sistnämnda. Och English Defence League var hennes hjältar i det kriget.

Det var ett stort medieuppbåd som hade samlats vid demonstrationen. Både svensk press och medier från de nordiska grannländerna stod beredda när Swedish Defence Leagues talesperson Isak Nygren stegade fram till journalisterna en timme innan talarna skulle äntra podiet. Nygren upprepade mantrat om att manifestationen inte hade förlagts på samma datum som Prideparaden av strategiska skäl. Han kunde heller inte, som så många gånger tidigare, precisera hur många som egentligen är aktiva i hans rörelse.

Om det inte har stått klart tidigare så var det garanterat ett faktum nu att Swedish Defence Leagues betydelse vid manifestationen var begränsad till att Nygren hade ordnat med demonstrationstillståndet. Med tanke på veckans medieexponering av Nygrens rörelse är det lätt att dra slutsatsen att en enmansrörelse knappast har fått så mycket uppmärksamhet på 2000 år. Det är långt ifrån en överdrift att påstå att de flesta svenska medborgare som fanns innanför området som polisen hade spärrat av var journalister och inte aktivister i Nygrens rörelse.

När de övriga journalisterna var färdiga förklarade Nygren att han till skillnad från de amerikanska talarna Pamela Geller och Robert Spencer inte förnekar folkmordet i Srebrenica där över 8000 bosniska män miste livet för att de var muslimer. Nygren berättade också att han förespråkar dödsstraff och att han menar att journalister som arbetar för Expo borde straffas med döden, vilket han också tidigare har propagerat för på den antimuslimska föreningen Tryckfrihetssällskapets Facebooksida. Nygrens utfall mot Expo rimmade väldigt illa med prisandet av yttrandefriheten som flera av Nygrens husgudar gav uttryck för i talarstolen.

Förutom etablerad media fanns även de något mindre etablerad press på plats. Både Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag med partisekreteraren Jimmy Windeskog i spetsen och den Sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat fanns på plats. Avpixlat som gjort sig kända för grov antimuslimsk retorik representerades för dagen av sverigedemokraten Chang Frick. Frick erkände först öppenhjärtligt att han fanns på plats för Avpixlats räkning men när det gick upp för sverigedemokraten att det faktum att det finns ett nyhetsvärde att en sverigedemokratisk företrädare öppet säger att han jobbar för Avpixlat menade Frick att det hela var ett skämt.

Sverigedemokraterna låg väldigt lågt inför manifestationen. Detta trots att Robert Spencer talade på ett sverigedemokratiskt seminarium under Almedalsveckan för två år sedan. En handfull sverigedemokrater fanns dock på plats. När motdemonstranter gjorde våldsamma utfall mot den antimuslimska manifestationen började flera ledande sverigedemokrater frenetiskt att twittra om extremvänsterns våld.

Efter manifestationen var Isak Nygren nöjd. Han var nöjd med arrangemanget. Han var nöjd med den mediala exponeringen. Det var förmodligen de talare som rest från USA, Australien och Tyskland också. Trots den relativt dåliga uppslutningen hade counterjihadrörelsen fått den uppmärksamhet de var ute efter. I den media de påstår sig vara i krig med.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons