Attack mot rabbin väcker avsky | Expo.se

Annons

Attack mot rabbin väcker avsky

Publicerad 2012-08-31 11:29

Efter tisdagens överfall på en judisk rabbin och hans sexårige dotter i Berlin har judiska företrädare och tunga politiker fördömt attacken. Religiösa ledare vittnar om ett brutalare klimat för judar i Tyskland.

I tisdags stoppades en 53-årig rabbin som hade hämtat sin dotter från en pianolektion av fyra personer. Först frågade de rabbinen om han var judisk för att sedan slå till honom. De hotade även att döda hans dotter. Rabbinen bröt käkbenet och fick föras till sjukhus.

Ingen har gripits för överfallet som väckt starka reaktioner i Tyskland. Den judiska centralorganisationens ordförande, Gideon Joffe, säger att judar allt oftare utsätts för verbala övergrepp i Berlin. Organisationen planerar nu att föra egen statistisk över antisemitiska attacker. En annan Rabbin i Berlin talar att antisemitismen har nått en ny nivå i staden. Han berättar till RBB Radio att han slutat bära kippa offentligt efter att han trakasserats och tagit emot hotfulla mejl.

JTA rapporterar att flera religiösa ledare redan 2007 avrådde församlingsmedlemmar från att bära kippa offentligt efter att det judiska dagiset Chabad vandaliserades. Nazister hade sprejat hakkors och SS-hyllningar på bygget. De hade även krossat ett fönster och slängt in en rökbomb i dagiset. Ingen var i byggnaden då attacken utfördes.

Efter tisdagens överfall av rabbinen och hans barn har Berlins borgmästare Klaus Wowereit beskrivet attacken som feg och brutal.

Dilek Kolat, minister med ansvar för integrationsfrågor i Berlin manar alla medborgare att reagera mot antisemitism och säger att hon är chockad över brutaliteten och det faktum att gärningsmännen hotat en liten flicka. Kolat efterlyser stora kampanjer mot rasism.

En femtedel av den tyska befolkningen har antisemitiska fördomar, enligt en rapport som lämnades in till förbundsdagen tidigare i år. Expertgruppen som tagit fram rapporten krävde omfattande åtgärder för att bekämpa antisemitismen i landet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons