Attack mot rabbin väcker avsky

Publicerad 2012-08-31 11:29

Efter tisdagens överfall på en judisk rabbin och hans sexårige dotter i Berlin har judiska företrädare och tunga politiker fördömt attacken. Religiösa ledare vittnar om ett brutalare klimat för judar i Tyskland.

Annons

Annons

I tisdags stoppades en 53-årig rabbin som hade hämtat sin dotter från en pianolektion av fyra personer. Först frågade de rabbinen om han var judisk för att sedan slå till honom. De hotade även att döda hans dotter. Rabbinen bröt käkbenet och fick föras till sjukhus.

Ingen har gripits för överfallet som väckt starka reaktioner i Tyskland. Den judiska centralorganisationens ordförande, Gideon Joffe, säger att judar allt oftare utsätts för verbala övergrepp i Berlin. Organisationen planerar nu att föra egen statistisk över antisemitiska attacker. En annan Rabbin i Berlin talar att antisemitismen har nått en ny nivå i staden. Han berättar till RBB Radio att han slutat bära kippa offentligt efter att han trakasserats och tagit emot hotfulla mejl.

JTA rapporterar att flera religiösa ledare redan 2007 avrådde församlingsmedlemmar från att bära kippa offentligt efter att det judiska dagiset Chabad vandaliserades. Nazister hade sprejat hakkors och SS-hyllningar på bygget. De hade även krossat ett fönster och slängt in en rökbomb i dagiset. Ingen var i byggnaden då attacken utfördes.

Efter tisdagens överfall av rabbinen och hans barn har Berlins borgmästare Klaus Wowereit beskrivet attacken som feg och brutal.

Dilek Kolat, minister med ansvar för integrationsfrågor i Berlin manar alla medborgare att reagera mot antisemitism och säger att hon är chockad över brutaliteten och det faktum att gärningsmännen hotat en liten flicka. Kolat efterlyser stora kampanjer mot rasism.

En femtedel av den tyska befolkningen har antisemitiska fördomar, enligt en rapport som lämnades in till förbundsdagen tidigare i år. Expertgruppen som tagit fram rapporten krävde omfattande åtgärder för att bekämpa antisemitismen i landet.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.