Dödshot mot antirasistisk manifestation

Publicerad 2012-08-21 13:15

Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen planerar att protestera mot en antirasistisk manifestation i Bollnäs på lördag. Inför demonstrationen flödar högerextrema kommentarsfält på internet av uppmaningar till våld och mord på antirasister. Polisen utreder säkerhetsläget.

– Hot om våld inför demonstrationer har förekommit länge och med internet når dessa hot ut till än fler människor. Dels vill man bygga upp en stämning inför demonstrationen, men också skrämma de som håller i motdemonstrationen och försöka förmå dem att ställa in den. Lyckas man med det så ses det som en stor seger, säger Helene Lööw, docent i historia och biträdande föreståndare för Centrum för Polisforskning vid Uppsala universitet, till Expo Idag

I juli höll Svenska motståndsrörelsen en manifestation i Bollnäs. Organisationen ville uppmärksamma en anmäld våldtäkt som de menar invandrare låg bakom. Efter demonstrationen togs ett lokalt initiativ till en manifestation mot rasism och för mångfald. Antirasisterna utsattes då på internet för en anstormning av kommentarer från högerextremister. Initiativet mot rasism kritiserades av allt ifrån nazister till ledande sverigedemokrater. Initiativtagare till den antirasistiska manifestationen hängdes ut på flera nazistiska sajter.

På grund av säkerhetsläget kunde inte manifestationen genomföras det datum som först var tänkt, utan flyttades till den 25 augusti. Svenska motståndsrörelsen har meddelat att de planerar en motdemonstration och på deras hemsida uppmanas det i kommentarsfälten till mord på dem som deltar i den antirasistiska demonstrationen:

”Ta fram det ursvenska barbariet och i en enda stor befriande glädjeyttring knivhugga av huvudena från kroppen på dessa vidriga kräk”, står det bland annat.

Kommentaren får medhåll från flera personer. Andra uppmanar personer att ta med sig tillhyggen och till infiltration av den antirasistiska demonstrationen för att sedan gå ”bärsärk”. ”Kör över packet visa ingen nåd”, skriver en signatur.

Hoten förekommer inte bara på Svenska motståndsrörelsens hemsida. På flera högerextrema sajter uppmanas det till våld:

”Alla etniska skandinaver måste börja bära pistol, lära sig skytte och träffsäkerhet i en skytteklubb”, kan man läsa på en sajt.

”Snart lär landsförrädarna ställas till svars och straffas hårt på det sätt som de så väl förtjänar, lediga lyktstolpar finns det gott om”, kommenteras det på en annan högerextrem sajt i anslutning till en text om demonstrationen.

Även den till Sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat har uppmärksammat att det ska hållas en manifestation mot rasism i Bollnäs. I anslutning till den artikeln kan man läsa kommentarer som:

”Att återställa Sverige till ett vettigt land kommer kosta stora offer” och ”Men det är i första hand motståndaren som ska behöva offra sig”.

Helene Lööw säger att det är väldigt svårt att bedöma hotbilden utifrån det som framförts på internet.

– Polisen gör en säkerhetsbedömning. Det är omöjligt för mig att säga om det ligger någon substans i de hot som framförts inför demonstrationen i Bollnäs. Men det är flera saker som påverkar en riskbedömning, dels om personen som framför hoten kan genomföra dem. Men också var hoten framförs. Även om den som skriver inte agerar kan andra agera på det som sägs.

Rolf Ångström, områdeschef för polisen i Bollnäs, säger till Expo Idag att polisen just nu utreder säkerhetsläget vid demonstrationen och att de i dagsläget inte kan gå närmare in på detaljer. Han säger dock till Expo Idag att polisen är medvetna om det som skrivs på internet och att de tittar på det.

– Vi gör en riskanalys. Vi jobbar just nu med planeringen så att det blir så bra som möjligt. Vi har haft en bra dialog både med arrangörerna för manifestationen mot rasism och Svenska motståndsrörelsen, säger Ångström.

Polisen förväntar sig ett tusental antirasister och allt från 15 till ett par hundra nazister i Bollnäs nästa lördag.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här