Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Politiken kommer inte ändras mycket. Kristian Thuelsen Dahl har varit ideolog i partiet tillsammans med Pia Kjærsgaard. Skillnaden mellan dem är att Thuelsen Dahl drivit mer ekonomiska frågor, medan Pia drivit mera värderingsfrågor. Hon går mer på känsla och han på fakta och siffror, säger Elisabet Svane till Expo Idag.

Elisabet Svane har skrivit boken "Pia K" om Pia Kjærsgaard och är politisk redaktör för den danska tidningen Fyens Stiftstidende.

Dansk Folkeparti har under Pia Kjærsgaards ledning haft stort inflytande i dansk politik och är Danmarks tredje största parti. Mellan 2001 och 2011 fungerade de som stödparti åt regeringen och drev fram tuffa åtstramningar i invandringspolitiken. Den hårda retoriken mot invandringen och i synnerhet mot muslimer är inte något Svane tror kommer att förändras i och med partiledarbytet.

– Om något är Thuelsen Dahl en mer hårdför person än Kjærsgaard. Han förespråkar en väldigt stram invandringspolitik. Han har dock hittills inte pratat mycket om invandringen utan har främst diskuterat ekonomiska frågor.

Thuelsen Dahl har suttit som ordförande i det danska finansutskottet sedan 2001.

Thulesen Dahl hamnade i blåsväder då han 2008 beskrev sitt parti som ett "inte fanatiskt, men på många sätt ett antimuslimskt parti". Ett uttalande som han senare backade ifrån i ett pressmeddelande. 2009 uttalade Kristian Thulesen Dahl om personer med "muslimsk bakgrund":

"Nu är det svårt att reglera sådant här noga. Danskar som vill konvertera till islam får självklart det. Med mig som statsminister har man religionsfrihet. Därför kan vi inte reglera siffror. Men min hållning är att det inte finns plats till fler med muslimsk bakgrund".

Ledarskiftet i Dansk Folkeparti kan dock förändra väljarunderlaget för partiet.

– Jag är tveksam till om Thuelsen Dahl kan prata till väljarnas känslor på samma sätt som Kjærsgaard. Däremot kan han nog locka borgerliga väljare. Kjærsgaard lyckades locka många socialdemokrater. Det kommer bli en hårdare kamp i det borgerliga blocket, säger Svane.

Att Pia Kjærsgaard väljer att avgå nu tror inte Svane är någon slump.

– Hon är 65 år och måste lämna någon gång. Det är tre år till nästa val. Thuelsen Dahl har nu tre år på sig att etablera sig som partiledare. Politiken kommer inte förändras, utan bara sättet de som de kommer framställa den, säger Svane.

Pia Kjærsgaard kommer dock inte att lämna politiken helt. Partiet uppger att hon kommer att fortsätta ha en framträdande position och att hon ska ta hand om en nyinrättad post med ansvar för de värdepolitiska frågorna. Hon kommer bland annat att ansvara för partiets invandringspolitik. Hon kommer även bli en av de fyra vice talmännen i Folketinget.

Expo blogg: Åkessons idol pensionerar sig

Ämnen i artikeln