Gyllene Gryning stormade polisbil | Expo.se

Gyllene Gryning stormade polisbil

Publicerad 2012-08-10 17:27

Anhängare till det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning stormade på torsdagen en polisbil som transporterade en man som är misstänkt för mordförsök. Efter att partiet tagit in sig i parlamentet har Grekland drabbats av en våg av hatbrott

En mobb på ett 50-tal personer skanderade slagord samtidigt som ett 20-tal aktivister försökte stoppa en polisbil då den lämnade Piraeus hamn. Polisbilen transporterade en 21-årig pakistansk man som har erkänt att han våldtagit och slagit en 15-årig flickas huvud mot en sten. Flickan hittades naken och befinner sig nu på sjukhus i kritiskt tillstånd.

Gyllene Gryning valdes in i Greklands parlament i förra valet med sju procent av rösterna. Efter valet i april fram till i juli har 300 hatbrott rapporterats till människorättsorganisationen Antirasistisk kampanj. Den egentliga siffran är sannolikt mycket högre, konstaterar organisationen. Det är vanligt att gärningsmännen agerar i stora grupper och utger sig för att komma från Gyllene Gryning. Partiet säger sig inte ha något med våldet att göra, men menar att hatbrotten inte är så viktiga jämfört med allt våld som de hävdar begås av invandrare, rapporterar The Asscociated Press.

Den USA-baserade människorättsorganisationen Human Right Watch, HRH, rapporterade i juni om en våg av främlingsfientligt våld i Grekland, bland de utsatta är gravida och barn.

Grekisk polis registrerar inte hatbrott eftersom de hävdar att det ofta är svårt att veta motivet bakom våldsbrott.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons