Kippavandring mot antisemitism

Publicerad 2012-08-18 16:52

Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism var en av talarna vid manifestationen. Han talade bland annat om alla människors lika värde. Foto Oscar Schau/Expo

På lördagen samlades ungefär 300 personer vid synagogan i Malmö, för att tillsammans gå genom staden. Syftet var manifestera mot antisemitism och intolerans.

Annons

Annons

Många av de som deltog i vandringen genom centrala Malmö bar kippa för att markera mot de trakasserier som drabbat judar i staden som öppet visat sin tro. De som inte själva hade en kippa kunde om de ville få låna en av den judiska församlingen.

Sofia Nerbrand, evenemangets arrangör, sa att Malmös judar länge undvikit att ta sin religion utanför gudstjänsten av rädsla för att utsättas för trakasserier.

– Detta är ett sätt för alla oavsett politisk färg eller religion att visa solidaritet med stadens judar och tillsammans stå upp mot intolerans och antisemitism, säger Nerbrand till Expo Idag.

Kippavandringen gick mot Möllevångstorget där flera tal hölls. Bland andra demokratiminister Birgitta Ohlsson och Willy Silberstein från svenska kommittén mot antisemitism, höll anföranden.

– Kippavandringen är en vandring för alla människors lika värde. Ni med till exempel en islamofobisk idévärld: ni hör inte hemma här! sade Silberstein under sitt tal.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.