Romer tvångsförflyttas i Frankrike

Publicerad 2012-08-10 15:32

Fransk polis genomförde i torsdags räder mot två romska läger i Lille och vräkte över 200 personer. I veckan har liknande operationer genomförts i flera franska städer. Människorättsorganisationer fördömer aktionerna och menar att den nya socialistregeringen följer samma policy som den förre konservativa regeringen.

Annons

Annons

Den förre presidenten Nicolas Sarkozy skickade mellan 2009 och 2010 in militärpolis i romska läger runt om i Frankrike. Sammanlagt deporterades närmare 20 000 romer till Rumänien. Tillvägagångssättet fördömdes av bland andra Europa kommissionen, den katolska kyrkan, och olika människorättsorganisationer.

Efter det senaste valet bytte Frankrike regering och den konservativa regeringen ersattes av en socialistisk regering, Francois Hollande valdes till president. Efter veckans räder mot romska flyktingläger anklagas Hollande av människorättsorganisationer för att agera som sin företrädare.

På onsdagen genomfördes räder mot ett läger i norra Paris, men även i Lyon och Marseille. I torsdag skickades omkring 240 romer till Rumänien efter att dem accepterat en kompensation på cirka 2000 kronor per vuxen person. Människorättsaktivister kallar det en förklädd deportation, rapporterar Los Angeles Times.

Räderna mot romska läger fortsatte på torsdagskvällen, då över 200 romer vräktes i Lille. Reuters rapporterar att människorättsorganisationer larmat om att det inte finns något tillfälligt boende anordnat för romerna och att det bland de vräkta finns ett 60-tal barn.

”Vad kommer hände med de här familjerna. Allt har tagits ifrån dem, det är ett brott mot fundamentala mänskliga rättigheter”, sa den katolska prästen, fader Arthur som kämpar för romernas rättigheter, till Reuters.

Francois Hollande säger att nedstängningarna av lägren beror på de sanitära förhållandena i dem. Inrikesministern Manuel Valls uppger att de domstolsbeslut som fattats om att ta bort romska läger kommer att genomföras med ”fasthet”. Vallis tillade att personer som är i ett utsatt tillstånd, så som barn och gravida kommer att förflyttas till nya bostäder.

Malik Salemkour, vice ordförande för det franska förbundet för mänskliga rättigheter, säger att det enda som vräkningarna lyckas åstadkomma är att splittra romska familjer.

Hollande anklagas även för att bryta mot ett vallöfte om att inte montera ner lägren innan alla kunde erbjudas bostäder.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.