Somalier utsätts för hatpropaganda | Expo.se

Somalier utsätts för hatpropaganda

Publicerad 2012-08-23 18:01

I Forserum vittnar somalier om en vardag fylld av trakasserier. Det har gått så långt att den somaliska föreningen uppmanat somalier att lämna kommunen. I högerextrema miljöer är somaliska gruppen en måltavla och bland dem som hetsar återfinns även riksdagspolitiker.

I det lilla småländska samhället Forserum med knappt 2 000 invånare är somalier rädda för att skicka sina barn till skolan. På väg till skolan har 14-årige Shamse mötts av okvädningsord och kallats ”jävla neger”. Flera familjer har valt att hålla sina barn hemma från skolan i rädsla för att trakasseras skriver Aftonbladet. Mohammed Diriye berättar till tidningen att ett hundratal somalier valt att flytta från Forserum. Själv misshandlades han omotiverat på en parkeringsplats. När Diriye pekade ut gärningsmannen, fick han till svar av polisen att ”det är fult att peka”.

Den somaliska lokalens tre fönsterrutor är alla krossade. Kommunpolitikern och skolpolitikern Anders Karlsson (C) påstår till Aftonbladet att övergreppen inte är rasistiskt motiverade. Karlsson uppger även att det är fem till sex ungdomar som ligger bakom trakasserierna mot somalierna, en uppgift som bekräftas av polisen. Trots det har polisen inte klarat upp något av de tre fall av trakasserier som anmälts sedan december 2011.

Mohammed Diriye är uppgiven över att ingen tar tag i de brott som somalierna utsätts för. Han kan inte heller förstå hur Anders Karlsson kan dra slutsatsen att de inte utsatts för rasistiskt motiverade brott.

– De ropar ju ”åk härifrån, åk till ditt land”, säger han till Aftonbladet.

Trakasserier och hets mot somalier finns inte bara i Forserum utan framförs även av framstående sverigedemokrater.

”Dessa invandrare ljuger, lurar systemet. (…)De ljuger för att utnyttja systemet, de har inte här att göra. Istället för att återförenas i Sverige kan de återförenas i Somalia”, skrev Kent Ekeroth, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna på sin blogg 2010.

I ett annat inlägg citerar Kent Ekeroth den nedlagda främlingsfientliga sajten Politiskt inkorrekt som beskrev somalier som ”muslimska kravmaskiner”.

I den främlingsfientliga propagandan pekas somalier ut som brottslingar, obildade och bedragare. Påståenden som ständigt upprepas av tongivande Sverigedemokrater och på den till paritet närstående sajten Avpixlat, Politiskt inkorrekts efterföljare. Thoralf Alfsson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna har på sin blogg en artikelserie med rubriken ”Somalier”. Alfsson kopplar ihop somalier med drogen kat och terrorism. Alfsson misstänkliggör även somalier som skaffar barn, enligt honom är deras motiv ofta att utnyttja bidragssystemet.

”För varje somalier som får uppehållstillstånd i Sverige så ökar penningströmmen från Sverige till terroristorganisationen Al-Shabaab och mängden av drogen Kat som förs in i Sverige ökar med kvadratkilometern”, skrev han bland annat på sin blogg. Efter att han polisanmälts ändrade Alfsson på formuleringen, innebörden förblev dock densamma.

Ett annat exempel är sverigedemokraterna i Karlskoga som på sin hemsida krävt stopp av den ”afrikanska invasionen”. När Magnus Ingwall, vice distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Örebro Län skulle förklara till Expo Idag vad lokalavdelningen menade, svarade han att de troligtvis syftade på invandringen från Somalia.

– Det blir alltid kulturkollisioner i olika former när vi upplevt den här typen av invandring. När det gäller invandrare med färgad bakgrund så ligger svårigheten möjligtvis i att en del inte kan läsa och skriva, sa han.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons