Ungersk polis ingrep inte när romer attackerades | Expo.se

Annons

Ungersk polis ingrep inte när romer attackerades

Publicerad 2012-08-16 17:50

Ungern får kritik av flera människorättsorganisationer för att inte landets romer skyddas. Amnesty har skickat ett öppet brev till Ungerns inrikesminister där de kräver att Ungerns regering gör mer att för att skydda romerna.

”Främlingsfientligt våld, och uppmaningar till sådant våld mot en del av befolkningen i det ungerska samhället bör offentligt fördömas och alla former för rasistiskt motiverad trakasseri och våld måste utredas”, säger Tigani, vice ordförande för Amnestys internationella program för Europa och Centralasien.

Den 5 augusti samlades ett 1000-tal i en antiromsk demonstration som det högerextrema partiet Jobbik anordnat i staden Devecser. På demonstrationen deltog flera högerextrema medborgargarden, rapporterar Amnesty International.

Under demonstrationen slängdes betongblock mot romska hem och flera aktivister skanderade antiromska slagord. En människorättsaktivist som befann sig i en roms trädgård skadades av ett betongblock som den antiromska mobben kastade, aktivisten vittnar även om att mobben kastade flaskor mot huset. Amnesty skriver att flera vittnen uppgett att polisen inte gjorde någonting för att stoppa våldsyttringarna och att det är oklart om någon ens gripits.

”De ungerska myndigheterna är skyldiga att skydda alla medborgare och måste därför garantera en grundlig, oberoende och snabb utredning gällande anklagelserna om att polisen inte ingripit för att förhindra våldet”, säger Jezerca Tigani.

På demonstrationen talade bland andra en parlamentsledamot för Jobbik, Gábor Ferenci. Flera talare var kopplade till ökända medborgargarden. Samtliga hetsade mot romer. Enligt vittnen uppmanade vissa talare ”ungrare” att slåss och uppmanade indirekt till utrotning av romer, som de liknade vid ”parasiter”.

Förutom Amnesty har flera människorättsorganisationer ifrågasatt polisens agerande vid demonstrationen. Föreningen för medborgerliga rättigheter i Ungern, TASZ, Ungerns Helsinki kommitté och Eötvös Károly institut uppger att talarna vid demonstrationen uppmanade till brott och för begränsningar i människors frihet. Organisationerna kräver även att polisen utreds för tjänstefel.

I april 2011 uttryckte Amnesty, också i ett öppet brev till Ungerns regering, oro för medborgargarden i staden Gyöngyöspata. I staden hade Jobbik anordnat en demonstration som samlade över 2000 personer. I över en månad efter patrullerade antiromska medborgargarden i staden.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons