Åkesson har anledning att vara orolig

Publicerad 2012-09-01 18:42

Har Åkesson fått en utmanare? Gustav Kasselstrand kan vara den som längre fram utmanar den sittande partiledaren. Foto: Expo.

Jimmie Åkesson har all anledning till huvudbry efter Gustav Kasselstrands jordskredsseger på Sverigedemokratisk Ungdoms (SDU) förbundskongress. Efter valen på kongressen står det nu klart att oppositionen i partiet återigen är välorganiserad och nu har en plattform i form av ungdomsförbundet.

Det desperata försöket att peta Kasselstrand till förmån för den Åkesson närstående Paula Bieler kommer ses som ett av de mest misslyckade försöken att trycka ner oppositionen i partiet. Detta symboliseras bäst av det faktum att Åkessons fästmö Louise Erixon som är tidigare förbundssekreterare i SDU och idag sekreterare hos Björn Söder hade gjort comeback i förbundet och åkte som ombud för Blekingedistriktet där hon aldrig varit aktiv.

- Vi äger rätten att vara självständiga och nu har vi fått svart på vitt att ungdomsförbundet sluter upp kring den väg vi gett oss in på, sa Kasselstrand till Expo Idag efter att han blivit omvald. Uttalandet bör ses som ett tecken på att SDU-basen kommer fortsätta kritisera moderpartiets politiska utveckling. Kasselstrand har också i flera intervjuer tryckt på att förbundet framförallt kommer betona nationalismen.

Under sommaren har Kasselstrand beskrivit sitt politiska projekt som ett långkok. Vad slutprodukten av detta långkok kommer vara har han däremot inte berättat. Men det vore knappast förvånande om ungdomsförbundet lierar sig med sina vänner i partiet, den traditionalistiska falangen runt den förre partiledaren Mikael Jansson, inför partiets landsdagar nästa höst och senare när partiets riksdagslista ska spikas.

Nu har den tidigare så hunsade falangen som trycktes tillbaka i samband med att Mikael Jansson avsattes som partiledare till förmån för Jimmie Åkesson för sju år sedan återigen fått luft under vingarna. Ett misslyckat valresultat 2014 och maktbalansen i Sverigedemokraterna kommer förmodligen förändras markant. Kanske är det just det Kasselstrand och hans vänner hoppas på? Den tidigare så ohotade Jimmie Åkesson har fått en potentiell utmanare om partiledarposten. Det är med största sannolikhet just en partiledarpost Kasselstrand vill servera sina anhängare när han är färdig med sitt långkok.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!