Antisemitisk nidbild fördöms i Österrike | Expo.se

Antisemitisk nidbild fördöms i Österrike

Publicerad 2012-09-10 10:58

Österrikes president fördömer den antisemitiska nidbild som partiledaren för Frihetspartiet, FPÖ, publicerade i augusti. Teckningen förställde en girig bankman med davidsstjärnor på sin kavajärm.

Det var i augusti som Heinz-Christian Strache, Frihetspartiets partiledare på sin Facebook publicerade en nidbild föreställande en bankman med krokig näsa och davidsstjärnor på sin kavajärm. En regeringsrepresentant försågs av bankmannen med kakor. En tredje avmagrad man, som symboliserar folket, sitter vid bordet utan tallrik. Motivet är klassiskt antisemitiskt och porträtterar judar som utsugare.

Företrädare från flera politiska partier och religiösa organisationer har kritiserat Straches publicering av bilden, som har liknats med de bilder som användes i tredje rikets propaganda. I söndags fördömdes teckningen även av Österrikes president Heinz Fischer. Han sa att bilden spelar på kvarlevor från nazitidens antisemitism i Österrike.

Strache säger att han tar avstånd från antisemitism och hävdar att han med bilden ville uttrycka sin avsky för ”giriga bankmän”. Strache har flera gånger tidigare anklagats för att ha flörtat med nazismen. I februari drogs ett hederspris för att han suttit tio år i parlamentet tillbaka efter att Strache deltagit på en högerextrem bal. Balen hölls samma dag som den internationella minnesdagen för Förintelsen och samlade framträdande politiker från högerextrema partier i Europa. Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder var en av dem deltog på balen. Utanför balen hölls stora protester. Strache kommenterade det med att hans partianhängare behandlas som judarna gjorde under Kristallnatten.

I januari hyllade Strache nazisten och krigsveteranen Otto Scrinzi, som var gruppledare i det nazistiska gardet Sturmabteilung, SA. Efter andra världskriget verkade Scrinzi för en allmän amnesti för nazistiska krigsförbrytare.

I Almedalen tidigare i år deltog två representanter från FPÖ:s ungdomsförbund på ett SDU seminarium. Seminariet inleddes med en hälsningsfilm från Strache där han gratulerade Sverigedemokraternas valframgångar. Strache betonade även vikten av internationellt samarbete.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons