Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det är inte så att ärenden ska väckas på löpande band så fort någon har gjort något fel, utan det ska vara så allvarligt att man tror att det krävs någon form av åtgärd. Råkar man säga något dumt som man sedan ångrar behöver det i normalfallet inte leda till personärenden, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Kinnunen.

Åtminstone ytterligare tre SD-politiker har ett öppnat uteslutningsärende mot sig, Pär Norling, Peer Pedersen och Willy Christiansson. Deras ärenden kommer att behandlas senare i år.

Pär Norling, kommunpolitiker i Bollnäs har sagt att han vill avskaffa religionsfriheten och utvisa alla muslimer. Peer Pedersen kritiserade tingsrättens dom mot en nazist som hävdade att "afrikaner bör leva i ett samhälle under vitt eller asiatisk ledning". Pedersen har även hävdat att hans släkt inte kommer ge sig frivilligt för "islamiseringens" övergrepp.

Willy Christiansson, ordförande för SD Härryda, menar att homosexuella har "avloppssex". Att förbjuda homosexualitet handlar om en kostnadsfråga för Christiansson.

Men det är flera politiker har varit i blåsväder under senare tid och som inte är under utredning. En av dem är Ronny Karlsson som sitter i valberedningen och är distriktsordförande i Jämtland-Härjedalen. Han skrev på partiets lokala sida för Krokom om att fyra barn under 15, som misstänks för ett sexövergrepp, borde kastreras och utvisas. Det har inte framkommit uppgifter om barnen var svenska medborgare eller inte.

– Jag känner inte till att det kommit in något personärende mot Ronny Karlsson. Partiledningen har inte heller agerat för att väcka ett sådant. Han har beklagat det inträffade, säger Kinnunen.

På SD:s hemsida i Krokom tackar Karlsson för det stöd han fått.

"98% av all den enorma mängd samtal jag fått dessa 2 dagar har sagt 'äntligen någon som säger vad vi andra tycker'. Än en gång tack för ert stöd."

Inte heller sverigedemokraten Patrik Ohlsson i Ängelholms kommunstyrelse har något personärende väckt mot sig. Ohlsson uppmärksammades när han skrev att "SSU bär drag som går åt precis det håll som medförde deras norska partikamraters död förra sommaren". Ohlsson har även skrivit att poliser borde få skjuta demonstranter i "kastögonblicket". Han har beskrivit politiker som "landsförrädare" och krävt att de ska utvisas.

– Det jag minns där är att han blev missuppfattad. Han redogjorde för vad han egentligen tyckte i blogginlägg senare, säger Kinnunen om Ohlsson.

Kinnunen säger att han inte känner till Ohlsson uppmaning till polisen att skjuta demonstranter eller hans kommentarer om politiker.

Bernhard Ek i Mönsterås kommunfullmäktige har uppgett att han i kommunen samarbetar med Anders Leander i nazistiska Svenskarnas Parti. Ek avsade sig i dagarna sitt uppdrag från kommunen, men det är oklart om han lämnat Sverigedemokraterna.

– Vad jag vet finns inget konkret i det fallet. Det verkar råda en otydlighet hur "samarbete" har tolkats. Det har skett kontakter, men det har inte handlat om något samarbete som medierna tolkar det, säger Kinnunen.

Till Östran sa Ek "Jag och Anders är överens i det mesta, vi tycker och tänker på samma sätt. Till exempel har vi samma åsikt kring de ensamkommande flyktingbarnen".

Och till den antirasistiska sajten Inte rasist men har Ek sagt att han inte ser några problem med att jobba med Leander.

Andra exempel på lokala sverigedemokrater som uppmärksammats är Stefan Pålsson, kommunpolitiker i Norrtälje. I februari hävdade hans partikollega att Pålsson skrivit rasistiska kommentarer på Facebook och att partiet öppnat ett ärende mot honom.

Martin Kinnunen säger dock att något sådant ärende aldrig inkommit. Detsamma gäller Christopher Larsson, som tidigare var ordförande för partiet i Karlskrona. Han skrev i januari nedsättande om muslimer på internet. Larssons distriktsordförande, Ola Svensson, sa då i medier att han skulle ta ställning till om det var aktuellt med ett personärende mot Larsson.

– Det är inget jag känner till. Det har jag inte kontrollerat, säger Kinnunen.

Ämnen i artikeln