Nidfilm kan spä på antikoptiska stämningar | Expo.se

Annons

Nidfilm kan spä på antikoptiska stämningar

Publicerad 2012-09-19 16:32

Att den antimuslimska filmen Innocence of Muslims kopplats till högerradikala kopter i USA väcker farhågor för att de antikoptiska stämningarna ska förvärras i Egypten. Kopterna är redan en utsatt minoritetsgrupp i landet.

– Det finns en risk att detta kan bidra till ytterligare diskriminering och våld mot den koptiska minoriteten. De är redan enormt sårbara och det finns en oro bland kopterna i Egypten, säger Katherine Cash.

Katherine Cash arbetar på Svenska missionsrådet. På utrikesdepartementets uppdrag har hon suttit i en expertpanel för religions- och trosfrihet inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

Att den antimuslimska filmen som väckt enorma protester, bland annat i Egypten kopplas ihop med ett par kopter i USA skapar oro. På tisdagen meddelade Egyptens allmänna åklagare att han vill ställa sju amerikanska kopter inför rätta för deras inblandning i den antimuslimska filmen. I dagarna har även en man som uppges varit kopt fängslats efter att han på Facebook ska ha lagt ut filmen.

– Det är väldigt dumt om åklagaren uttryckligen sagt det är rör sig om kopter. När han går ut och med det får det stor spridning och hela gruppen kopter kan skuldbeläggas. Extrema salafistiska grupper kan slå mynt av det här, säger Per Jönsson, som är redaktör på Utrikespolitiska Institutet.

– Det finns ett underliggande relativt utbrett förakt och irritation mot kopter i Egypten. Salafistiska grupper har utnyttjat det tidigare, fortsätter Jönsson.

Den koptiska kyrkan har tagit avstånd från filmen både i USA och i Egypten. I fredags manifesterade kopter utanför St. Marks katedral i Kairo mot den. Men kopterna uttrycker nu en oro för att de ska få skulden för filmen.

– Vi är rädda för ilskan ska mot oss ska tillta, säger statstjänstemannen Monier Hanna. till nyhetsbyrån AP.

Hanna berättar vidare om att han bevittnat hur en kvinna trakasserats av flera män som anklagade henne som kopt för att vara ansvarig för filmen.

Egyptiska politiker har fördömt de som står bakom filmen men har garanterat att de inte tänker tillåta att den skapar sekteristiskt våld på hemmaplan, rapporterar AP.

Trots uttalandena är situationen spänd för Egyptens kopter som är en minoritetsgrupp som upplever diskriminering på alla samhällsplan. De har svårt att få tillstånd att reparera eller bygga kyrkor och ofta utsätts kyrkorna för vandalisering. En av de värsta händelserna utspelade sig i oktober 2011 då tusentals kopter demonstrerade i Kairo mot religiös diskriminering. Militären gick in och sköt in i folkmassan. Samtidigt uppmanade den statliga TV-kanalen egypter att försvara armén mot ”våldsamma demonstranter”. 27 kopter dödades, 12 av dessa hade blivit överkörda av pansarvagnar, 329 skadades, rapporterar Amnesty. Den första januari 2011 drabbades en kyrka i Alexandria för ett bombattentat, 21 personer dödades och 27 skadades i attentatet.

Under sommaren har det rapporterats om attacker i staden Dahshur mot koptiska affärer och hem efter att en kopt anklagats för ett mord.

– Det har förekommit demonstrationer med antikoptiska slagord och där kopter misshandlats och det har varit ett antal vandaliseringar av kyrkor i Kairo, säger Jönsson om den senaste tiden i Egypten.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons