Protester mot antisemitism i Berlin

Publicerad 2012-09-04 11:27

Många protester mot antisemitism har hållits i Berlin efter att en rabbin och hans dotter attackerades förra veckan. Antirasistiska organisationer varnar för en trend med ökat antal hatbrott i Tyskland.

Annons

Annons

I tisdags förra veckan misshandlades rabbinen, Daniel Alter, när han promenerade med sin sexåriga dotter. Alter bröt käkbenet och hans dotter hotades till livet. Ingen av förövarna har gripits. I helgen hölls två manifestationer mot antisemitism i Berlin. På lördagen samlades ett 100-tal i en spontan demonstration. Budskapet från organisatörerna var att det inte är acceptabelt att judar som synligt bär religiösa symboler riskerar att utsättas för övergrepp. På söndagen hölls ytterligare en manifestation som samlade över 1000 i huvudstaden.

De fyra gärningsmännen som attackerat Alter och hans dotter har beskrivits som män med ”arabiska rötter” av vittnen. Aiman Mayzek, ordförande för muslimska riksorganisationen har kallat angreppet avskyvärt, rapporterar Der Spiegel.

I kölvattnet av attacken har ordföranden för den judiska riksorganisationen, Dieter Graumann, uppmanat muslimska organisationer att vidta fler åtgärder mot antisemitism. Samtidigt tackade Graumann för solidaritetsyttringarna från muslimska organisationer.

Ali Kizilkaya, ordförande för det muslimska koordinationsrådet har svarat Grauman att det främst är samhället som måste agera mot antisemitismen och att överfall som det mot Daniel Alter är en ett övergrepp mot alla. Kizilkaya påpekade även att antisemitism är oförenligt med islam.

Förra veckans händelse har även lett till en allmän debatt om främlingsfientlighet och antisemitism. Judiska företrädare har varnat judar för att synligt bära på judiska symboler i vissa delar av Berlin.

Den antirasistiska Amadeu Antonio Foundation varnade förra veckan för att hatbrott ökar i flera städer.

Under det första halvåret av 2012 har det enligt en statlig utredning registrerats 436 antisemitiska hatbrott i Tyskland. 13 har varit våldsamma, av de har 11 kopplats till högerextremister.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.