SD Kungsbackas gruppledare utesluts | Expo.se

SD Kungsbackas gruppledare utesluts

Publicerad 2012-09-17 17:06

Sverigedemokraterna utesluter sin gruppledare i Kungsbacka Mattias From. Det beslutades på helgens partistyrelsemöte. Ytterligare tre personärenden behandlades på mötet

– Mattias From har uttryckt sig på ett sådant sätt så att han är att betrakta som ideologiskt avvikande. Det handlar om texter på hans hemsida där partistyrelsen inte har kunnat komma till någon annan slutsats än att han ger stöd åt antisemitiska och konspiratoriska idéer, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen.

Mattias From, gruppledare i SD-kungsbacka, har flera gånger hamnat i blåsväder efter skriverier på hans blogg Frihetens Fackla. I maj hävdade From att Sverigedemokraternas ungdomsförbund var i konflikt med sionisterna i moderpartiet. Han gick även i samma inlägg till angrepp mot SD-kurirens chefredaktör Tommy Hansson.

Bakgrunden till Froms inlägg var att partiveteranen Solveig Renhammar-Metus till Expo Idag sagt att ”judar styr Sverigedemokraterna” och att partiet inte arbetar för Sverige. Hon meddelade samtidigt att hon tänkte lämna partiet. När Hansson skrev gillande om Metus beslut att lämna partiet såg From rött och beklagade Metus avhopp. Han menade även att det vore bättre om Hansson lämnade partiet.

Förra året uttryckte From sitt stöd till en aktion som den högerextrema organisationen Nordisk Ungdom genomförde i Kungsbacka. Nordisk Ungdom hade placerat en likkista utanför kommunhuset i protest mot att kommunen avslagit en motion som Sverigedemokraterna lagt.

När Expo Idag kontaktade Sverigedemokraternas kansli i Kungsbacka var det den uteslutna Mattias From som svarade. Han vill dock inte kommentera uteslutningen mot honom. Inte heller vill han kommentera om han har tänkt lämna sina uppdrag som kommunpolitiker.

Kommunen har i dagsläget inte fått in någon avsägelse från From.

Sverigedemokraternas partistyrelse behandlade förutom Froms ärende, ytterligare två på sitt möte. Ett av dessa gällde Ronny Esbjörnsson i Hörby. Han har skrivit otaliga hotfulla kommentarer på internet. De uppmärksammades i slutet av juli. Bland annat har han krävt ”skottpengar” på statsminister Fredrik Reinfeldt och integrationsminister Tobias Billström.

Martin Kinnunen säger till Expo Idag att han inte vill uttala sig om vilket beslut som styrelsen fattade gällande Esbjörnsson, eftersom denne inte är underrättad om beslutet. Kinnunen antyder dock att Esbjörnsson blir utesluten. Den tredje personen som behandlades på mötet vill Kinnunen inte uppge vem det är.

– Det är en person som inte figurerat i medierna och därför ser jag ingen anledning att redogöra för det heller, säger Kinnunen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons