SD-politiker i möte med nazistparti | Expo.se

SD-politiker i möte med nazistparti

Publicerad 2012-09-24 12:53

För ett par veckor sedan besökte två representanter från nazistiska Svenskarnas parti, SvP, en sverigedemokratisk kommunpolitiker i Hedemora. Dessutom deltog en före detta sverigedemokrat som sitter som politisk vilde i kommunen på mötet. Kommunpolitikerna funderar nu på att ansluta sig till Svenskarnas parti.

De båda ledamöterna i Hedemoras kommunfullmäktige har tillsammans diskuterat om de ska gå med i ett nytt parti och har skickat efter material från Svenskarnas parti. För ett par veckor sedan träffade de partiledaren Daniel Höglund och Stefan Jacobsson från Svenskarnas parti.

Lars-Erik Karlsson och Sven-Olov Karlsson har efter mötet diskuterat om de ska ansluta sig till Svenskarnas Parti.

Lars-Erik Karlsson, som representerar Sverigedemokraterna i Hedemora säger till Expo Idag att han inte tänker gå med i SvP om det visar sig att partiet har kontakter med nazister i Tyskland. Det viktiga för honom är att stoppa invandringen.

– Jag vet inte vad Svenskarnas Parti står för egentligen, jag avvaktar och ser. När de var här pratade vi om invandringen. De vill att alla kriminella invandrare ska skickas ut. Det tycker jag också, säger han

Lars-Erik Karlsson säger vidare att han är demokrat och att han inte är antisemit.

– Jag har aldrig förstått judehatet, de har aldrig gjort något illa. Det stora hotet är muslimerna. Det är otäcka människor som lever kvar i medeltiden. Jag har hört muslimer som säger att deras mål är att ta över världen.

Vad är det som avgör om du går med i Svenskarnas parti eller inte?

– Att vi inte tar hit en massa muslimer för deras mål är att ta över världen. I tidningarna läste jag för ett par år sedan att de ville bilda en egen regering i England. De är så framfusiga och fräcka och svenskarna står bara och bockar och bugar.

Sven-Olov Karlsson som valdes in på Sverigedemokraternas mandat i Hedemora, men numera sitter som politisk vilde, uppger även han till Expo Idag att han funderar på att ansluta sig till Svenskarnas parti.

– Som personer verkar de vettiga och jag tycker inte de verkade så nazistiska, men jag känner inte till mycket om partiet, säger han.

Sven-Olov Karlsson säger att han tilltalas av Svenskarnas partis invandringspolitik och kriminalpolitik.

– De vill att polisen ska få mer befogenheter och kunna ingripa bättre vid bråk och upplopp. Jag tycker också polisen ska kunna gå in hårdare. Det förekommer skadegörelser och stenkastningar vid demonstrationer. Varför har inte Sverige vattenkanoner till exempel?

Sven-Olov Karlsson är för demokrati och säger att han inte har koll på hur Svenskarnas Parti ställer sig till demokrati. Han säger även att han inte är intresserad av ”raspolitik”. På frågan om han delar det antisemitiska Svenskarnas partis syn på judar, svarar han att han inte vet mycket om Israel och Palestina-konflikten. Han säger även att han inte är insatt i om ”judarna har inflytande i bankväsendet”.

– Det finns säkert punkter i deras politik som skiljer oss åt, men om vi är överens om det mesta kan jag gå med, säger han.

I Hedemora har det under en längre tid pågått en konflikt inom Sverigedemokraterna. Den tidigare ordföranden, Sven-Olov Karlsson och hans partikollega i kommunfullmäktige Lars-Erik Karlsson har anklagat sin distriktsordförande Marie Edenhager för toppstyrning. De har även varit kritiska till att kommunföreningen i Hedemora inte fått något ekonomiskt stöd.

I april lämnade Sven-Olov Karlsson Sverigedemokraterna i protest, men han valde att sitta kvar som politiskt vilde i kommunfullmäktige. Lars-Erik Karlsson är kvar i Sverigedemokraterna, men han uppger till Expo Idag att han bara väntar på att hans medlemskap ska gå ut.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons