Våldsamma tyska nazister ska kartläggas

Publicerad 2012-09-20 16:13

En central databas ska ge tysk polis och underrättelsetjänst information om våldsamma högerextremister. Beslutet är ett svar på kritiken mot den misslyckade utredningen av den nazistiska terrororganisationen NSU, som under flera år utförde mord och bankrån utan att avslöjas.

På onsdagen lanserades databasen, innehållande information som exklusivt syftar till att motarbeta högerextrem extremism som är kopplad till våldshandlingar, rapporterar Deutsche Welle. Syftet är att förbättra kommunikationen mellan myndigheter som arbetar med säkerhet, på regional och nationell nivå.

I databasen kommer det att finnas information om individer med koppling till den våldsamma extremhögern. Det påpekas att personer som hyser högerextrema åsikter i allmänhet eller endast är medlemmar i partiet NPD inte kommer ingå i registret – så länge de inte samtidigt uppvisar våldsamma tendenser. Endast ett fåtal personer kommer ha behörighet att använda databasen, som endast kommer att finnas tillgänglig på speciellt programmerade datorer.

Hans-GeorgMassen, chef för författningsskyddet, beskriver den nya databasen som ”absolut nödvändig” för att kunna säkerställa ett ”komparativt informationsutbyte”, rapporterar Deutsche Welle.

Beslutet om att inrätta databasen är en följd av den misslyckade utredningen rörande terrorcellen Nationalsocialistiska Underjordiska rörelsen. NSU. Mellan åren 2000 och 2006 låg gruppen bakom mord på nio personer med utländsk bakgrund och en polis. Dessutom har den kopplats samman med ett antal bombattentat och bankrån. Rättsväsendet lyckades inte koppla samman gruppen med brotten, trots att miljön runt NSU stod under kraftig bevakning.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här