Åklagaren yrkar på livstidsstraff för Mangs | Expo.se

Åklagaren yrkar på livstidsstraff för Mangs

Publicerad 2012-10-03 16:18

Åklagaren yrkade på onsdagen att Peter Mangs döms till livstidsfängelse för två mord och fyra mordförsök. Mangs försvarare menar att för lite är känt kring omständigheterna till brotten för att döma honom till livstid.

Under dagens rättegångsförhandlingar höll åklagaren och Peter Mangs försvarsadvokat sina slutpläderingar. Chefsåklagare Solveig Wollstad yrkade på att Peter Mangs döms till livstids fängelse. Mangs har planerat sina handlingar, haft specialutrustning till sina vapen och brotten har pågått under längre tid. Dessutom har morden varit kallblodiga och hänsynslösa, menade hon.

Peter Mangs advokat Jesper Montan menar att det inte är bevisat att Mangs mördat någon. Men eftersom rätten slagit fast att Mangs är skyldig yrkade han på ett tidsbestämt straff. Han sa att livstidsstraff ska utdelas restriktivt och att för lite är känt kring de brott Mangs ska ha utfört för att döma honom till livstid.

Tingsrätten slog i juli fast att Mangs är skyldig till två mord, fyra mordförsök, skadegörelse och övergrepp i rättssak. Brotten begicks under perioden 2003 till 2010. Mangs friades av tingsrätten från ett mord, fem mordförsök och förberedelse till mord. Vad rätten ska ta ställning till är om Mangs varit tillräknelig när brotten begicks och därmed kan dömas till fängelse. I förra veckan lämnades den rättspsykiatriska rapporten in till tingsrätten. I den konstaterades att Mangs inte lider av eller har lidit av någon allvarlig psykisk störning.

Domen mot Mangs meddelas den 19 oktober.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons