Antisemitiskt islamistparti etablerar sig i Sverige | Expo.se

Antisemitiskt islamistparti etablerar sig i Sverige

Publicerad 2012-10-12 11:13

Den antidemokratiska islamistgruppen Hizb ut Tahrir är på väg att etablera sig i Sverige. Organisationen som är förbjuden i flera länder är känd för sitt demokratiförakt och för att sprida antisemitism.

I helgen arrangerar det islamistiska partiet Hizb ut Tahrirs Skandinaviska gren sin årliga så kallade kalifatkonferens. För första gången planerar organisationen att förlägga en del av konferensen i Stockholm. Det skulle i så fall innebära att partiet tar ett tydligt steg in i Sverige.

Hizb ut Tahrir är ett internationellt islamistiskt parti. Det uttalade målet är att återupprätta kalifatet och införa ett muslimskt rike där sharialagar genomsyrar hela samhället. Partiet är motståndare till demokratin, som ses som ett västerländskt påfund i strid med islams värden.

Partiets budskap bygger på en svartvit förenklad verklighetsbeskrivning där väst och dess korrupta hantlangare i muslimska länder utmålas som fiender. Räddningen från fattigdom, girighet och förtryck är det utopiska renläriga kalifatet.

Partiet har flera gånger anklagats för att ha samröre med terrorister och för att sprida antisemitiska idéer. Något som partiet förnekar bestämt. Men det finns gott om exempel som visar hur nära till hands antisemitismen ligger för partiets talespersoner. Under sommaren 2010 arrangerades Bizb ut Tahrir i Bangladesh en protest mot Israels våldsamma bordning av Ship to Gaza. I det engelskspråkiga pressmeddelandet skrev partiet:

”Muslimska arméer. Lär judarna en läxa som gör att de inte behöver några fler läxor. Marchera framåt för att bekämpa dem, utplåna deras enighet och rena jorden från deras smuts.”

Pressmeddelandet plockades senare ner, men delar av det går fortfarande att läsa på organisationens mediacenter på nätet.

I Danmark spred partiet 2002 flygblad med uppmaningen till muslimer att döda judar. Det slutade med att ledaren Fadi Ahmad Abdul Latif dömdes för hets mot folkgrupp, en dom han senare beskrev som en som judisk konspiration för att stoppa kritik mot Israel. I Tyskland förbjöds partiet 2003, bland annat efter antisemitiska uttalanden.

Hizb ut Tahrir har avdelningar i flera delar av världen och hävdar själva att man har sammanlagt en miljon användare. Partiet har idag en avdelning för hela Skandinavien. Verksamheten har främst drivits i Danmark men under det senaste året har aktiviteten i Sverige ökat.

* Redan 28 April 2011 besökte en delegation Syriens ambassad i Stockholm för att protestera mot Assadregimen och uttrycka sitt stöd för oppositionen. Med fanns bland andra fanns presstalespersonen i den skandinaviska avdelningen, dansken, Chadi Freigeh. Arabiska våren, och i synnerhet konflikten i Syrien, har gett nytt bränsle åt Hizb ut Tahrirs olika avdelningar runt om i världen. Upproret mot Assadregimen i Syrien ses som en historisk möjlighet att omkullkasta den sekulära ledningen och skapa ett islamskt Syrien. Ett Syrien som enligt Hizb ut Tahrir ska utgöra centrum i det kalifat de drömmer om.

* 17 februari arrangerades ännu en demonstration mot Syrien. Under Hizb ut Tahrir Skandinaviens flagg samlades cirka 75 personer utanför Syriens ambassad.

* 19 februari genomfördes en konferens i Stockholm.

* 11 maj arrangerades en manifestation på Rinkeby torg mot Assadregimens våld i Syrien. Arrangörer var den här gången Muslimska Multinationella Föreningen. Föreningen fungerar av allt att döma som en frontorganisation för Hizb ut Tahrir i Sverige. Föreningen har samma adress som en av de återkommande talarna vid Hizb ut Tahrirs demonstrationer. Dessutom är de två talarna vid manifestation på Rinkeby torg framträdande figurer i Hizb ut Tharirs verksamhet.

* 24 augusti demonstrerade Hizb ut Tahrir utanför Bangladesh ambassad i Stockholm. I den lilla gruppen som var på plats fanns den danska talespersonen Chadi Freigeh med, men också en grupp svenskar.

* 15 augusti arrangerade Hizb ut Tahrir ett möte i stockholmsförorten Kista. I annonserna som spreds på Facebook skulle mötet ta upp frågan om vilken strategi organisationen bör ha i samband med arabiska våren – arbeta inom det demokratiska systemet eller ett mer radikalt förhållningssätt?

* 22 september organiserade partiet en konferens i Stockholm om den utsatta situationen för muslimer i Uzbekistan.

* 29 september arrangerade Hizb ut Tahrir en demonstration utanför USA:s ambassad för att visa sitt missnöje med den uppmärksammade nidfilmen om Mohammed.

Hizb ut Tahrir har inga officiella talespersoner i Sverige. Men det finns personer som under den senaste tiden haft en framträdande roll i partiets olika aktiviteter. En av dem är Khairi Shawasha. Det är på hans adress som Muslimska multinationella föreningen finns registrerad. Shawasha har hållit tal och agerat värd vid flera av Hizb ut Tharirs evenemang under det senaste halvåret.

En annan är Lway Al-Maeeni, talare vid ett av organisationens evenemang tidigare i år. Enligt uppgifter på Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundssons blogg så är Bassim Lway Al Maeen också ordförande för en muslimsk studentorganisation på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Ytterligare en av dem som hållit tal vid partiets evenemang är en ung rysk man som på nätet kallar sig Abu Daud och som också sprider filmer från partiets aktiviteter.

Flera av organisationens andra frontfigurer gör allt för att dölja sina identiteter. Expo har förgäves sökt kontakt med flera av de personer som under det senaste året haft en framträdande roll i partiets aktiviteter. Den enda vi lyckats nå är Bassim Lway Al Maeen, som svarar att han inte vill ge några kommentarer. Istället hänvisar han till presstalespersonen Chadi Freigeh.

Hizb ut Tahrir väcker starka känslor. I flera länder är organisationen förbjuden och partiets sekterism gör dem i de flesta länder till en marginaliserad, om än högljudd, aktör. I Danmark har organisationen blivit bespottad från alla politiska håll och till viss del fungerat som en tacksam fiende för de antimuslimska krafter som vill bekämpa islam.

I Sverige är ledarskribenten Per Gudmundsson den enda etablerade journalist som har rapporterat om Hizb ut Tahrirs intåg. Hans blogginlägg har sedan spridits snabbt i den antimuslimska bloggsfären. Helgens planerade konferens är ett av många exempel. Konferensen har fått anonyma bloggare och läsare i den antimuslimska miljön att diskutera en eventuell motdemonstration. Men istället kom till slut nyheten att Hizb ut Tahrir hade avbokats från hotellet. Uppgifterna bekräftas av hotellet. Enligt en mail-konversation som sprids på nätet ska någon ha uppmärksammat hotellet om Hizb ut Tahrirs syn på demokrati, vilket fick hotellet att ändra sig.

Expo Idag har förgäves sökt Hizb ut Tahrir för en kommentar.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons