Före detta ND:are planerar att starta ny tidning | Expo.se

Annons

Före detta ND:are planerar att starta ny tidning

Publicerad 2012-10-15 11:51

Nationell Idag är den enda högerextrema tidningen som får presstöd. Nu kan den få konkurrens från en tidning som tidigare redaktionsmedlemmar planerar att starta. Foto Expo

Personer som tidigare drev den omstridda och presstödsbeviljade Nationell Idag planerar att starta ny tidning. Exakt vilka som ingår i projektet är fortfarande oklart.

Det har den senaste tiden varit en infekterad strid runt den till Nationaldemokraterna närstående tidningen Nationell Idag. Chefredaktör Vávra Suk sparkades efter anklagelser om förskingring. Ansvarig utgivare har meddelat att han ska lämna sitt uppdrag. På olika högerextrema sajter har anklagelser riktats mot såväl Nationaldemokraternas ledning, med partiledare Marc Abramsson i spetsen, som den tidigare redaktionen – till och från har inläggen varit aggressiva och hotfulla.

Bara ett par veckor efter att konflikten kom till ytan meddelas att en ny tidning ska startas - även den med ambitionen att få presstöd. Bakom det nya initiativet finns inga namngivna personer, men projektet presenteras under samma namn som handelsbolaget Alterna media. Som Expo tidigare har rapporterat så grundades bolaget redan i maj. Syftet med bolaget verkar då ha varit att ta kontrollen över Nationell Idags verksamhet från ledande personer inom Nationaldemokraterna.

Vilka som kommer att arbeta med den nya tidningen är med andra ord oklart. Den enda uppgiften som kommit ut är att det rör sig om medarbetare från ”den förra redaktionen kring veckotidningen Nationell Idag”. Bolaget Alterna medias kontaktadress går dock till Nationella Idags sparkade chefredaktör Vávra Suk. En annan före detta chefredaktör, Sanna Hill, har dessutom på sociala medier uppmanat till att ekonomiskt stötta den planerade tidningen.

Nationell Idag har sedan i mitten av 2009 beviljats mångmiljonbelopp i presstöd, så kallat driftstöd. Även Alterna media har ambitionen att få presstöd för den planerade tidningen. Just nu pågår en insamling för att trycka upp ett provnummer.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons