Franska judar oroas efter våg av attacker | Expo.se

Annons

Franska judar oroas efter våg av attacker

Publicerad 2012-10-10 11:41

Det sprider sig en oro bland franska judar efter flera våldsamma attacker. Nu svarar myndigheterna med ökad säkerhet vid synagogor och förstärkt lagstiftning mot terrorism.

Antalet antisemitiska attacker i Frankrike har enligt flera bedömare ökat under de senaste månaderna. I helgen slog antiterroristpolisen till mot vad myndigheterna kallar ett nätverk av militanta islamister. Elva personer greps. En 33-åring omkom i samband med tillslaget efter en skottväxling med polisen.

Enligt The New York Times har polisen med hjälp av DNA kunnat binda den omkomna 33-åringen till en granat som förra månaden kastades mot en kosherbutik. Polisen beskriver 33-åringen som en franskfödd narkotikalangare som radikaliserades och konverterade till islam under en fängelsevistelse. Flera av de elva som greps i samband med räden har enligt medieuppgifter en likande bakgrund.

Såväl judiska som muslimska företrädare varnar för en ökad radikalisering och antisemitism bland unga muslimer i Frankrike. Samtidigt påpekas det att de här radikala grupperna och personerna inte på något sätt är representativa för muslimer i allmänhet.

I mars dödades fyra personer, varav tre barn, vid en attack mot en judisk skola i Toulouse. Gärningsmannen hade innan dådet gjort resor till Afghanistan och Pakistan och tränats av paramilitära islamister. Han bekände sig till en global jihadistisk ideologi där judar är en av de grupper som pekas ut som fiender.

Flera andra våldsamma incidenter har skett de senaste månaderna. Nyligen sköt till exempel någon lösa skott mot en synagoga i Argenteuil.

Frankrikes president Francois Hollande har utlovat ökad säkerhet vid synagogor, uppger The New York Times. Hollande har även meddelat, mot bakgrund av dödsskjutningarna i Toulouse, att det snart kommer att instiftas en lag som gör det olagligt att resa till militanta träningsläger.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons