Nazister försöker värva SD-politiker | Expo.se

Annons

Nazister försöker värva SD-politiker

Publicerad 2012-10-19 16:08

Nazistiska Svenskarnas parti uppger att de skickat ut ett massmejl till över 400 sverigedemokratiska kommunpolitiker. Foto Expo.

Svenskarnas parti försöker värva Sverigedemokraternas kommunpolitiker. Nazistpartiet uppger att det skickat ut ett massmejl till över 400 av Sverigedemokraternas kommunpolitiker.

Svenskarnas parti meddelar att de skickat ut brevet med anledning av att Jimmie Åkesson förra veckan skrev till sina kommunpolitiker att det i Sverigedemokraterna råder ”nolltolerans mot rasism, extremism och rättshaverister.”

Expo Idag har tidigare rapporterat om hur Svenskarnas parti försöker kapa mandat från Sverigedemokraterna. Det finns flera exempel då värvningsförsöken lyckats. Två sverigedemokratiska lokalpolitiker i Hedemora anslöt sig nyligen till Svenskarnas parti, efter att de kontaktats av partiledaren Daniel Höglund. Kort därefter valde dock en av kommunpolitikerna att lämna nazistpartiet.

Anders Leander i Mönsterås gick över till Svenskarnas parti efter att Sverigedemokraterna inlett ett uteslutningsärende mot honom, även i det fallet var det Svenskarnas parti som tog initiativet. Thomas Karlsen, tidigare kommunfullmäktige ledamot i Trollhättan, gick med i partiet efter att han lämnat kommunfullmäktige. Den tidigare kommunpolitikern i Bromölla Caroline Kindberg gick även hon över till Svenskarnas parti efter att hon lämnat kommunfullmäktige.

Det finns även exempel på Sverigedemokrater som gett Svenskarnas Parti nobben. Frida Grundström i Gnesta blev kontaktad av partiet medan hon fortfarande var aktiv sverigedemokrat. Nyligen lämnade hon på grund av missnöje. Till Expo Idag sa hon att hon inte kan tänka sig att gå över till Svenskarnas parti.

Enligt källor till Expo Idag har Svenskarnas parti tidigare tagit kontakt med aktiva politiker i åtminstone Skåne, Norrland och Västergötland.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons