Sämre val för Sannfinländarna än väntat

Publicerad 2012-10-29 11:24

Sannfinländarna (Perus) mer än fördubblade sitt stöd i kommunerna.Foto Expo.

Sannfinländarna gick framåt i söndagens kommunval. Partiet var det enda etablerade partiet som gjorde ett bättre val än 2008. Stödet var mindre än förväntat och det gjorde ett sämre val än i riksdagsvalet 2011.

Sannfinländarna fick totalt 12,3 procent rösterna. Det gör partiet till Finlands fjärde största parti. Resultatet var en kraftig ökning från 2008 då partiet fick drygt fem procent av rösterna. Stödet för det högerpopultiska partiet blev ändå mindre än förväntat. Opinionsundersökningar inför valet visade på ett stöd på 15 till 16 procent och i riksdagsvalet förra året fick partiet 19 procent av rösterna.

Det största partiet blev Samlingspartiet med 21,9 procent av rösterna. Socialdemokraterna fick 19,6 procent, vilket innebär att det för första gången fick mindre än 20 procent. Centerpartiet landade på 18,7 procent.

Valdeltagandet var 58 procent, 2008 var den siffran 61,3 procent. På måndagen inleddes en kontrollräkning av alla röster. Det slutgiltiga valresultatet väntas på onsdag.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.