Terrornätverk har kartlagt judiska grupper | Expo.se

Annons

Terrornätverk har kartlagt judiska grupper

Publicerad 2012-10-11 11:05

Fransk polis har hittat vapen och kemikalier för bombtillverkning i ett garage i en förort till Paris. I tillslaget upptäcktes även en lista över stadens judiska grupper. Garaget tillhörde en person som i helgen gripits i ett stort tillslag mot ett nätverk av militanta islamister.

I helgen slog fransk polis till mot vad som beskrivs som ett nätverk av militanta islamister, som misstänks för en granatattack mot en kosherbutik. Polisen grep tolv personer. Mannen som misstänks ligga bakom attentatet mot kosherbutiken dödades i skottväxling med polisen. Fem av de som gripits släpptes på torsdagen.

Som ett led i utredningen sökte polisen på onsdagen igenom ett garage i förorten Torcy, som kopplats till en av dem som misstänks ingå i det islamistiska nätverket. Där fann polisen en pistol, ett gevär och kemikalier för bombtillverkning. Även en lista över judiska grupper i Paris hittades, rapporterar France 24.

– Vi har att göra med ett extremt farligt terrornätverk, sa åklagaren Francois Molins till medierna efter fynden.

I Frankrike har judar den senaste tiden drabbats av en rad våldsdåd. Förra månaden skedde granatattacken mot kosherbutiken. En rabbin i Lyon har hotats och tre unga judiska män har misshandlats med järnrör och hammare. Nyligen sköt någon lösa skott mot en synagoga i Argenteuil. I mars dödades en rabbin och tre barn vid en judisk skola i Toulouse. Gärningsmannen Mohamed Merah hade även dödat tre soldater .

Frankrikes president Francois Hollande har lovat att öka säkerheten vid synagogorna. Han vill också instifta en lag som förbjuder resor till militanta träningsläger.

Inrikesministern Manuel Vallis uppgav på onsdagen att flera av de personer som greps i helgen planerat att ta sig till Syrien för att delta inbördeskriget.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons