Almqvist: Jag har aldrig ljugit | Expo.se

Almqvist: Jag har aldrig ljugit

Publicerad 2012-11-14 14:22

En pressad Erik Almqvist meddelade på onsdagen att han lämnar sina uppdrag för partiet, förutom riksdagsplatsen. Foto Expo

Sverigedemokraternas topp-politiker Erik Almqvist uppger på en presskonferens att han inte minns vad han sa i juni 2010, då han bland annat kallat personer för ”blatte-lovers” och ”hora”. Han säger även att han inte fått ta del av allt material i den film som riksdagsledamoten Kent Ekeroth spelat in. En ”tredje part” har klippt i materialet menar han. Vem det skulle vara vill Almqvist inte uppge. Almqvist gav dock besked om att han sitter kvar i riksdagen tillsvidare, men att han kommer fundera över sin framtid.

Almqvists karriär

  • 2004 Gick med i Sverigedemokraterna
  • 2006: tar i valet en av partiets platser i Lunds kommunfullmäktige
  • 2007: blir ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund
  • 2009: Sveriges radios Kaliber avslöjar att han och partikamrater sjungit vit makt-sånger
  • 2010: lämnar sin post som ordförande för ungdomsförbundet
  • 2010: blir riksdagsledamot där han haft poster för partiet i socialförsäkringsutskottet, arbetsmarknadsutskottet och finansutskottet
  • 2011 väljs in i partistyrelsen
  • 2012: lämnar sina uppdrag för partiet som ekonomisk-politisk talesperson, sin plats i verkställande utskottet och partistyrelsen

Erik Almqvist har hamnat i blåsväder efter att det avslöjats att han tillsammans med riksdagsledamoten Kent Ekeroth och partikollegan Christian Westling varit inblandade i ett bråk i centrala Stockholom. Almqvist kallade en person för ”blatte-lover”. En ung kvinna kallade han ”lilla hora”. Almqvist har hela tiden nekat till att han ska ha sagt de saker som han anklagats för. På onsdagen publicerade dock Expressen den film som Kent Ekeroth spelat in och som visar händelseförloppet.

På onsdags morgonen kallade partiledare Jimmie Åkesson till presskonferens. Han sa att partiet förlorat förtroende för Erik Almqvist och att Almqvist lämnat sina politiska uppdrag för partiet, förutom riksdagsplatsen. På eftermiddagen höll Almqvist en presskonferens. På den sa att han aldrig har ljugit, att han inte minns vad han sagt. Han säger att han på grund av yttre hot och att det 2010 var tufft att vara sverigedemokrat mått väldigt dåligt och att han nu blivit en bättre människa.

– Jag provocerade och lät mig provoceras och jag sa saker som jag inte kan stå för, det är jag ledsen för, sade Almqvist

Ett halvår efter bråket i Stockholm publicerade Almqvist en Youtube-film. I den använde han ett klipp från den aktuella kvällen. I klippet framstod det som att de inblandade sverigedemokraterna attackerades. Vem som klippt bort allt det material ur Kent Ekeroths film som Expressen publicerat vill Almqvist inte svara på. Han uppger att han aldrig sett den delen av filmen, eftersom han tyckte att den var jobbig att ta del av. Han säger att han inte vet om Kent Ekeroth sett hela filmen.

– Jag minns stora drag av kvällen, men jag minns inte vad som sades i en 20 minuter lång diskussion.

Nu när Almqvist konfronterats med filmen där hans agerande framgår, säger han att hans beteende varit oacceptabelt. Han tycker dock inte det han sagt varit rasistiskt.

– Det skulle kunna tolkas som rasistiskt. Men det var inte min avsikt, säger han.

Erik Almqvist beklagade på presskonferensen det som skett. Han sa att han är djupt ångerfull. Han bekräftade även Jimmie Åkessons besked att han lämnar alla sina politiska uppdrag. Riksdagsuppdraget säger han att han ska fundera över och att att han sitter kvar tillsvidare. Han sa dock att han inte kommer att sitta som politisk vilde.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons