Carlqvist till attack mot muslimer på publicistmöte | Expo.se

Carlqvist till attack mot muslimer på publicistmöte

Publicerad 2012-11-20 11:16

Ingrid Carlqvist och Lars Vilks debatterade tryckfrihet på ett möte anordnat av publicistklubben. Carlqvist menar att journalister trycker ner folks åsikter. Foto Oscar Schau.

Under måndagskvällen arrangerade Publicistklubben Söder en debatt där Tryckfrihetssällskapets ordförande Ingrid Carlqvist och konstnären Lars Vilks utgjorde huvudnumren. Kvällen inleddes med att Carlqvist och Publicistklubbens Per Svensson diskuterade om pressfrihet existerar i Sverige.

Ingrid Carlqvist inledde med att slå fast att svenska journalister istället för att informera trycker ner folks åsikter. Det största hotet mot yttrandefriheten var vidare enligt Carlqvist islam och hon sa sig vara trött på ord som rasism och högerextremism.

– Media har bestämt att Sverigedemokraterna är ett högerextremt parti. Journalister målar gärna ut muslimer som en utsatt grupp, sa Carlqvist och fortsätter:

– Generellt låter sig inte muslimer integreras i sitt nya land.

Stämningen blev stundtals hätsk – särskilt efter att Carlqvist gjort klart att hon vill avskaffa lagen om hets mot folkgrupp.

– Det är dags att muslimer lär sig att tåla kritik, sa Carlqvist. Vi måste ständigt backa undan från våra rättigheter ju mer islam det finns i samhället.

För Expo Idag berättar Carlqvist att upphörandet av servering av fläskkött i skolor, flickor i slöja och hedersmord enligt henne är tydliga tecken på en islamisering.

– 90 procent av alla hedersmord i Sverige sker i Islams namn. Ju fler muslimer desto fler hedersmord, säger hon.

Lars Vilks som tillsammans med ett antal andra paneldeltagare diskuterade samspelet mellan konst och media, berättade för Expo Idag om hur hans okända rondellhund på senare tid fått eget liv.

– Mina konstprojekt utspelar sig i medierna och särskilt rondellhunden har slingrat sig in i många olika politiska områden, säger Vilks och lägger till att bilden egentligen är ovanligt snäll.

– Rondellhunden har fått ett symbolvärde men är obegriplig utan en introduktion.

När frågor ställdes kring Lars Vilks deltagande på den antimuslimska konferensen i New York, som arrangerades den 11 september av organisationen Stop islamization of nations, SION, avfärdades dessa av Vilks. Han menar att SION inte existerar överhuvudtaget och att media varit ute efter honom.

– Det intressanta med bevakningen var att fokus låg på mig och att jag skulle bekänna färg. Den här konferensen som faktiskt blev ganska bra ser jag som en marginell historia.

På mötet i New York liknades muslimer vid ”råttor” som förökar sig och English Defence League hyllades som hjältar. Krav ställdes även på att USA skulle stoppa all invandring från muslimska länder.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons