Kasselstrand sparkas från riksdagskansliet

Publicerad 2012-11-21 19:05

Sverigedemokraterna sparkar sitt ungdomsförbunds ordförande Gustav Kasselstrand från riksdagskansliet efter att han kritiserat partiledaren. Han har varit illojal, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen, rapporterar Svenska Dagbladet.

Gustav Kasselstrand gick i en debattartikel till Erik Almqvists försvar efter att partiledare Jimmie Åkesson meddelat att Almqvist uppmanats ställa sin riksdagsplats till förfogande och sparkat honom från alla hans uppdrag i partiet. Kasselstrand skrev tillsammans med förbundets vice-ordförande William Hahne att Jimmie Åkesson fallit för ett ”mediedrev” och att han inte agerat ansvarsfullt.

Kasselstrand fick på onsdagen sparken på grund av debattartikeln.

– Vi har ett avtal med Gustav Kasselstrand där det står att han alltid ska informera oss om hans anställning hos SD ställs i konflikt med hans engagemang i ungdomsförbundet. Han valde att inte ta någon diskussion och den här debattartikeln publicerades helt utan förvarning. Då har vi landat i att det inte är rimligt att vi har honom anställd, säger Martin Kinnunen till Svenska Dagbladet.

Debattartikeln som Kinnunen syftar på handlade om att Kasselstrand och William Hahne kritiserat Sverigedemokraternas proisraeliska hållning i Israel och Palestina konflikten.

Kasselstrand säger till Svenska Dagbladet att han är besviken över Sverigedemokraternas beslut.

– Jag har gjort ett jobb som uppskattas av alla på kansliet. Då är det tråkigt att jag inte kan skriva en kritisk debattartikel utan att förlora jobbet. Jag tycker inte att man är illojal för att man inte håller med. Vi håller på med politik – politik bygger på att man tycker olika.

Förra gången ungdomsförbundet skrev en debattartikel sparkades William Hahne som pressekreterare för moderpartiet. Något som Kasselstrand menar bevisar att ungdomsförbundet inte tillåts ha några andra åsikter än moderpartiet.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.