Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Stefan Lund, har av Svenska motståndsrörelsen utsetts till "ansvarig för aktivistaktiviteter i Trondheim", där han också är bosatt. På Twitter framförde han den sjunde november flera hot mot Vepsen. På norska betyder vepsen geting. Något som Lund gjorde en poäng av:

"Vepsen kan också slås ihjäl med handen men då finns det en risk att man skadar sig. Vepsen kan vara dödlig." I ett annat meddelande skriver han "Detta skadedjur bör avlägsnas från din närhet. Kniv i strupen eller magen är det enda rätta".

I Norge åtalades nyligen en talesperson för en radikal islamistorganisation för hot mot två journalister. En händelse som Tor Bach, på Vepsen, drar paralleller till.

– Sådana här hot ska tas på allvar. Vi tycker att det har varit glädjande att polisen gjort det när jihadister hotat journalister. Vi räknar med att de tar det på lika stort allvar när nazister snackar om att knivhugga journalister, säger Bach till Expo Idag.

Vepsens redaktör Bjørn Fjærli säger i en artikel på Vepsens hemsida att de inte kommer att låta sig skrämmas till tystnad. Även Henrik Lunde, styrelseordförande på Vepsen, uttalar sig i artikeln om hoten.

"Vi förväntar oss att polisen agerar konsekvent när våldsamma extremistmiljöer hotar den fria pressen."

Svenska motståndsrörelsens har en aktivistkår som är brottsbelastad. Just nu är tre personer med kopplingar till nazistorganisationen misstänkta för knivmordet på Joakim Karlsson i Vallentuna. Organisationen har även uppmanat sina medlemmar att bära kniv och bruka våld.