Nazister anslöt sig till Missing peoples sökaktion

Publicerad 2012-11-19 14:52

Det nazistiska Svenskarnas parti har i helgen deltagit i sökandet av en man, anordnat av den ideella organisationen Missing People. Organisationen uppger till Expo Idag att de inte varit medvetna om att Svenskarnas parti deltog i sökandet och att de nu ska ta upp händelsen på nästa ledningsmöte.

Lördagen den 17e november deltog det nazistiska partiet Svenskarnas parti i en skallgång utanför Kalmar för att hitta en försvunnen man. Sökandet anordnades av organisationen Missing People.

Missing People har sedan 2010 gått skallgångar för att hitta försvunna människor. Organisationen bygger på att frivilliga anmäler sig för att sedan tillsammans leta efter människor som anmälts försvunna. Missing People säger att de inte varit medvetna om att personer från Svenskarnas parti deltagit i ett sökande för bara några dagar sedan, men att de normalt sett inte lägger sig i vilka som deltar i sökandet.

– Vi har ingen åsikt om vilka det är som söker. De som söker går ut som frivilliga, säger Jessicka Kangasniemi, ordförande i Missing People och administrativ chef vid skallgångar.

– På vår hemsida står att vi inte har någon åsikt om vare sig vilken nationalitet eller politisk åsikt som de som deltar i sökandet har.

På Svenskarnas partis hemsida lyfter de upp att de har hjälpt er. Hur ser ni på risken att ni förknippas med ett nazistiskt parti?

– Det är nog ingen från vår styrelse som har läst deras hemsida. Så länge man inte själv har läst någonting så kan man inte kommenteradet , säger Kangasniemi.

Kangasniemi tillägger dock att de kommer att ta upp händelsen vid nästa ledningsmöte.

I februari 2012 samlade Svenskarnas parti ihop pengar i Västerås, som de tänkt skänka till Stadsmissionen. Pengarna skulle dock öronmärkas för personer med etniskt svenskbakgrund. Partiet hade under sin insamling använt Stadsmissionens namn, utan tillstånd. Pengarna, 2045 kr, som samlades in skänktes till Stadsmissionen.

Stadsmissionen vägrade dock ta emot pengarna, eftersom de anser att partiets ideologi går helt emot deras egna.

– De ville hjälpa vissa, medan vi ville hjälpa alla, säger Roland Henriksson, föreståndare på Västerås Stadsmission.

– Vi hade kunna behålla pengarna utan att göra minsta väsen av det. Men vi betalade tillbaka för att givare, huvudmän och kunder ska veta vart pengarna kommer ifrån. Det är viktigt att redovisa, så att alla vet att det verkligen kommer från dem som har samma värdegrunder som oss, säger Henriksson.

Expo har förgäves sökt Svenskarnas parti för kommentar.

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.