Nazistisk ledamot hotade att döda demonstranter | Expo.se

Nazistisk ledamot hotade att döda demonstranter

Publicerad 2012-11-27 15:40

Förra helgen hotade en parlamentsledamoten, Ilias Kasidiari, i nazistiska Gyllene Gryning att döda personer som demonstrerade mot partiet. Han har även uppmuntrat sina partikollegor att bära vapen. Detta är bara några i raden av alla våldsamma handlingar som medlemmar av partiet deltagit i.

Ilias Kasidiaris, i det grekiska nazistiska riksdagspartiet Gyllene Gryning, hade enligt nyhetssidan Ekathimerini under söndagen en hätsk diskussion med en polis. Anledningen var att polisen tillät en antifascistisk demonstration i närheten av partiets möte.

– Tro mig, personer kommer dödas ikväll, skriker Kasidiaris i ett filmklipp från händelsen, enligt Ekathimerini.

I samband med mötet viftade partikollegan Christos Pappas med Greklands gamla flagga, i takt till applåderna av partiets anhängare. Flaggan användes när Grekland var en diktatur, då militärjuntan hade makten över landet mellan 1967 och 1974.

Enligt Ekathimerini finns det en till film på Kasidiaris från ett partimöte helgen innan. I den filmen förklarade han för sina partikamrater hur de kan utnyttja olika förmåner de fått tack vare sina politiska uppdrag. Bland annat förklarade han hur de kan utnyttja sin parlamentariska immunitet.

– Vi kan nu lagligt bära vapen och blir inte arresterade på plats om det skulle hända en olycka, säger Kasidiaris.

– Det här gör att vi kan vara lite mer avslappnade under våra aktiviteter.

Partiet har länge varit känt för sina extrema åsikter och våldsamma gärningar. Kasidiaris är den av dem vars gärningar uppmärksammats mest i media. Bland annat var han inblandad i ett beväpnat rån år 2007. I somras gick han till attack mot två kvinnor i en direktsänd tv-debatt i somras och slog en av dem med flera knytnävslag.

Trots alla våldsincidenter visar de senaste opinionsmätningarna att stödet för Gyllene Grynings gått kraftigt framåt. Enligt den politiska analytikern Paschos Mandravelis har partiet mycket stöd hos polisen och unga personer som är ointresserade av politik och inte vet något om nazism eller Hitler.

– För dem är Gyllene Gryning deras enda allierade på frontlinjen, när det blir sammandrabbningar mellan kravallpolisen och vänsteranhängare, säger han till tidningen the Guardian.

Det grekiska parlamentet har tidigare beslutat att tre av Gyllene Grynings riksdagsledamöter, bland annat Kasidiaris, ska bli av med sin åtalsimmunitet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons